Managers lonken naar de buitendeur
Een ongezien jaar vol voortdurende verandering, een gebrek aan vertrouwen in het huidige en toekomstige leiderschap, gevoed door een dreigende burn-out en een constant gevoel van crisis, doet veel managers nadenken over een nieuwe job.
Het is een weinig opwekkende conclusie uit de DDI’s Global Leadership Forecast 2021, een wereldwijd onderzoek van het Amerikaanse DDI en HR-analist Josh Bersin. Ruim 15.000 leidinggevenden en 2100 HR-professionals uit 1742 organisaties werden bevraagd van februari 2020 tot juli 2020.
De pandemie zorgt voor heel wat retentieproblemen bij managers, concluderen de onderzoekers. Leiders die zich opgebrand voelen zijn vier keer zo vaak geneigd om binnen het jaar van job te veranderen. Daarbij komt nog dat ook 86 procent van de high-potential medewerkers zich op voelen en daardoor dubbel zo vaak van plan zijn om de organisatie te verlaten. Dat legt een grote druk op het toekomstig leiderschap, aldus nog de onderzoekers.
Bijna zes op tien leidinggevenden voelen zich op het einde van de werkdag helemaal op, een sterk teken van een (dreigende) burn-out. 44% onder hen wil van job veranderen om zo op te klimmen en nog eens 26% binnen het jaar weg wil. Het zijn heel wat hogere cijfers dan het algemeen gemiddelde van respectievelijk 24% en 6%.
Ook opvallend veel medewerkers op zoek
Niet alleen managers kijken uit naar een nieuwe job, ook de andere medewerkers zijn in voor verandering. Sinds corona verdubbelde het aantal werknemers op zoek naar een nieuwe job. Dat blijkt uit een onderzoek* bij werkgevers en werknemers door HR-dienstverlener Tempo-Team en prof. dr. Anja Van den Broeck, arbeidsmotivatie-expert van de KU Leuven Onderzoekseenheid Work and Organisation Studies.
Sinds de uitbraak van corona geeft één op de vijf werknemers aan zich minder goed en positief te voelen over hun werk. Bijna één op drie ondervindt meer stress en een kleine één op de vijf werknemers merkt een verslechtering in de relatie met zijn collega’s en de managementstijl. Nochtans meent één op de vier werkgevers dat de loyaliteit van zijn werknemers net verbeterde sinds de coronacrisis.
Loon of toch jobinhoud?
De belangrijkste drijver van werknemers om van job te veranderen of voor hun werkgever te kiezen is naar eigen zeggen het loon (44%). Deze motivator wordt, in deze onzekere tijden niet onverwacht, gevolgd door werkzekerheid (42%), jobinhoud en werk-privébalans (beide 39%). Werkgevers daarentegen zetten werkzekerheid op de eerste plaats (36%), gevolgd door jobinhoud (35%) en loon (30%). Zowel voor werknemers als werkgevers is loon zeer bepalend om een positieve kijk op werk te hebben.
Toch is vooral de jobinhoud die de meeste garantie biedt voor optimaal functionerende werknemers. De jobinhoud heft een impact op zowat alle aspecten die er voor werknemers en werkgevers toe doen: engagement, werkplezier, mentaal en fysiek welzijn, prestaties, motivatie en retentie. En dit opvallend meer dan werkzekerheid, werk-privébalans, collega’s, management, opleidingen en loon. Dat laatste blijkt enkel een impact te hebben op retentie.
*Online bevraging van een representatieve steekproef van 2.506 werknemers en 269 werkgevers in België. De enquête werd uitgevoerd in Q4 2020 door onderzoeksbureau Indiville in opdracht van Tempo-Team en in samenwerking met professor Anja Van den Broeck (KU Leuven).
HRM – arbeidsmarkt – duurzaam werken