Corona boost vertrouwen in werknemers
Ruim de helft van de werkgevers in België kreeg tijdens de coronacrisis meer vertrouwen in zijn medewerkers. Vooral de ervaring van de goodwill kreeg een boost. Hun geloof in de integriteit en de vaardigheden bleef gelijk. Zo blijkt uit onderzoek van AMS, VBO en HRPro.be.
Voor de derde keer tijdens de coronapandemie voerden Antwerp Management School, het Verbond van Belgische Ondernemingen en HRPro.be een enquête* bij een 500 bedrijfsleiders en HR-professionals. We brengen u graag de belangrijkste bevindingen:
Vertrouwen in medewerkers groeit
- Werkgevers zijn meer bezorgd over de betrokkenheid van hun medewerkers (56,2%) dan over de jobonzekerheid (17,4%). Kleine ondernemingen maken zich vooral zorgen om mogelijk vertrek (37%) en de jobonzekerheid voor hun mensen (37%).
- Het vertrouwen van werkgevers in werknemers kreeg een boost. Meer dan de helft van onze respondenten geeft aan meer vertrouwen te hebben in de medewerkers ten opzichte van voor de crisis.
- Hun geloof in medewerkers’ integriteit (doen ze wat ze zeggen en zeggen ze wat ze doen) en vaardigheid (kúnnen ze doen wat ze moeten doen) blijft nagenoeg onveranderd, maar de ervaring van de goodwill van medewerkers ten aanzien van de organisatie, stijgt bij 28% van de respondenten.
- Slechts 7% controleert meer op gewerkte uren nu veel mensen thuis aan het werk zijn (tegenover 30% minder). De resultaten blijft men wel even (70%) of zelfs met meer aandacht (20%) opvolgen. Algemeen zegt de meerderheid van de werkgevers (58%) nu positiever te staan tegenover een flexibele uurregeling dan voordien.
Laten we wel zijn
- 4 op de 5 werkgevers liggen wakker van de mentale gezondheid van hun medewerkers. Hoewel werknemers gesteund worden door collega’s (78%) en leidinggevenden (70%), en de helft van de werkgevers zich positief verrast toont over de veerkracht van medewerkers, blijft de bezorgdheid groot.
- 2/3e van de werkgevers voelt zich ook tekort schieten in het invullen van de nood aan verbondenheid.
Online – online – online … of toch niet?
- Organisaties omarmen de mogelijkheden die online samenwerken biedt. Maar liefst 70% ziet de voordelen van online opleidingen, 80% is gewonnen voor online meetings. Ook telewerken an sich staat bij 3 op de 4 werkgevers in een positiever daglicht dan voor de pandemie.
- Online sollicitaties heeft de helft van de respondenten positief weten te verbazen (ten opzichte van 15% negatief). Het onthalen en inwerken van nieuwkomers daarentegen, blijft moeilijk online (40% negatief).
We vullen de jobs anders in
- Voor heel wat werknemers betekent de coronacrisis dat hun werk verandert: bij 1 op de 4 werkgevers wordt werk aangepast om werknemers aan de slag te houden, eveneens 1 op de 4 zet in op tijdelijke inschakeling in andere afdelingen, en bij 1 op de 5 werkgevers voeren werknemers alternatieve opdrachten uit die buiten de scope van hun reguliere job vallen.
- De digitalisering van werk zet zich verder door: bij de helft van de bevraagde ondernemingen worden jobs verder gedigitaliseerd (50%), wat het belang van digitale vaardigheden enkel doet toenemen.
Opleidingen massaal online, maar budget krimpt
- Hoewel opleidingen die in 2020 waren voorzien, in de meeste organisaties (62,7%) doorgaan zoals gepland – zij het meestal online, werden bij 25% de meeste tot alle opleidingen geannuleerd.
- Bovendien rapporteert 30% van de werkgevers dat het opleidingsbudget voor 2021 lager ligt als gevolg van de crisis – bij het middensegment van de ondernemingen (200-499 werknemers) loopt dit percentage op tot 35%.
* Een online bevraging werd uitgevoerd tussen 13 oktober en 3 november 2020 bij 488 respondenten, waarvan 70% tewerkgesteld in Vlaanderen, 25% in BHG en 5% in Wallonië.
foto: Pexels
HRM – arbeidsmarkt – duurzaam werken