Werkgevers en klanten beslissen wanneer er gewerkt wordt
Bij drie op vijf werknemers in de Europese Unie zijn het de werkgever, de organisatie of de klanten die het begin en het einde van de werkdag bepalen. Bijna een op vijf kiest helemaal zelf wanneer hij werkt. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, de statistische dienst van de Europese Unie.
Vrije tijd is voor heel wat werkgevers heilig. Zo wordt 59% van de werknemers in de EU nooit gestoord buiten de werkuren. 17% ziet dit echter regelmatig gebeuren. Een klein kwart wordt af en toe gecontacteerd.
Vast is vast
Ook de werktijden worden meestal gerespecteerd. Een zes op tien werknemers krijgt zelden of nooit een onverwachte vraag of taak van werkgever, leidinggevenden of een klant waardoor hij zijn werktijd moet aanpassen. Een op vijf daarentegen krijgt dit wekelijks voorgeschoteld. Bijna evenveel maandelijks.
Toch is er ook flexibiliteit in de andere richting. Op korte tijd een of twee uurtjes afwezig zijn om persoonlijke redenen, dat kan bij tweederde van de werknemers. Ruim de helft zei dat hun werkgever vlot een of twee dagen verlof toestaat op korte termijn.
In Finland laten werkgevers hun medewerkers het meest vrij om hun werktijd zelf in te delen: 23% kiest zelf, 48% binnen een kader en 30% heeft geen inspraak. In Bulgarije, Litouwen en Hongarije daarentegen is dit zelden de gewoonte: 80% moet de regels van de baas volgen.
Belgen krijgen meer vrijheid
België scoort bovengemiddeld wat keuzevrijheid betreft: 54% ziet zijn werkgever beslissen, 24% beslist binnen een vastgelegd kader en 23% heeft de volle vrijheid. Tegelijkertijd hebben de werkgevers respect voor de werkuren: 63% van de werknemers hoort nooit iets van zijn werk in zijn vrije tijd. Bijna een op drie moet zelden of nooit zijn werktijd aanpassen om een taak te kunnen uitvoeren of afronden. Ruim twee op drie kunnen er (vrij) gemakkelijk snel even tussenuit knijpen om persoonlijke redenen.
Bron: Eurostat
Auteur: WisKeys-redactie
HRM – arbeidsmarkt – duurzaam werken