Ondernemend gedrag kan je leren
Intrapreneurship of ondernemend gedrag wordt steeds vaker als een troef bekeken in organisaties. Goed nieuws is dat ondernemingszin kan aangeleerd worden, aldus onderzoek van KU Leuven.
Ondernemen hoort niet enkel bij zelfstandigen. Ook werknemers kunnen ondernemend aan de slag zijn op het werk. Intrapreneurship of ondernemend gedrag van werknemers uit zich in proactief en innovatief gedragen en risico’s durven nemen. Aangezien intrapreneurship een gedrag is, maakt dat je dit kan aan- of afleren, weet dr. Jana Deprez, postdoctoraal medewerker en intrapreneurship expert bij de KU Leuven. “Intrapreneurship kan ruim opgevat worden. Het kan gaan van medewerkers die een klein verbeteridee aangeven in het kader van hun baan, tot een heel nieuw product lanceren binnen de moederorganisatie of als een nieuw spin-offbedrijf. Iedereen kan dus in zekere mate intrapreneurial zijn.”
Vooral anciënniteit bepaalt ondernemend gedrag
Uit het onderzoek blijkt dat de intentie van werknemers om ondernemend te zijn een piek kent bij één tot vijf jaar anciënniteit en een tweede piek tussen de vijf tot tien jaar anciënniteit, nadien daalt de intentie. “Tussen de verschillende leeftijden zijn er geen grote verschillen gevonden. De intentie om ondernemend gedrag te stellen is constant over de verschillende leeftijden. We kunnen vaststellen dat het vooral de anciënniteit is die een invloed heeft op het gedrag van de werknemers. Het lijkt dus dat mensen na een tijdje blind worden voor de verbeterkansen in hun omgeving.”
Werknemers bij de overheid zijn minder bezig met nieuwe opportuniteiten zoeken of projecten opstarten dan werknemers uit de privésector of zelfstandigen. Werknemers uit de dienstensector denken er het meest over om zelfstandige te worden. Hoe groter de organisatie, hoe kleiner de drang om zelfstandige te worden. In grotere organisaties (meer dan 500 werknemers) is het dan weer meer de norm om ondernemend te zijn op het werk dan in kleine organisaties.
Hoe ontwikkel je intrapreneurship?
De prangende vraag waar veel organisaties nu nog tegenop lopen is hoe het effectieve ondernemend gedrag van werknemers versterkt kan worden. Een tweede studie van KU Leuven ontwikkelde hiervoor een gebruiksvriendelijke methodiek waarvan de impact aangetoond is. De methodiek bestaat uit het uitvoeren van kleine opdrachten aan de hand waarvan je stapsgewijs het intrapreneurial gedrag kan ontwikkelen.
Om de impact van deze opdrachten te onderzoeken werden de opdrachten door zo’n 100 werknemers uitgetest. Uit de resultaten blijkt dat voor de opdrachten zo’n 7% niet de intentie had om ondernemender te worden, net na het gebruik van de opdrachten was dit nog slechts 4,3%. Drie maanden later hadden alle deelnemers een middelmatige of hoge intentie om hun intrapreneurial gedrag verder te ontwikkelen. Nadien werd er vastgesteld dat het percentage, dat actief intrapreneurial gedrag vertoont, gestegen is met zo’n 12,3%.
Gratis toolbox intrapreneurship
HRM – arbeidsmarkt – duurzaam werken