Een nieuwe baas: mag het iets jonger zijn?

Wat als je nieuwe bazen jonger zijn dan jezelf? Het overkwam Joost (47) bij de overname van het communicatiebureau All Colors of Communication. Toch ligt hij er niet wakker van. Integendeel. “Het werkt verfrissend.”

Directieteam All Colors of CommunicationHij geeft hiermee het gevoel mee dat ook uit onderzoek naar leeftijdsverschillen blijkt. Het draait niet om leeftijd, maar om respect. “Bij de start van het nieuwe eigenaarsteam werd er een meeting belegd met alle werknemers. Daarin vroegen de nieuwe bazen ons naar onze ideeën en visie. Zo werd onmiddellijk de ervaring van oudere werknemers bevestigd”, aldus Joost.

Ruim een half jaar geleden verkocht de oprichter van All Colors of Communication het bureau aan drie medewerkers uit het managementteam die zich volledig op de organisatie wilden smijten. Drie jonge honden die de kans grepen. Managing Director Kristof De Roeck (33 jaar), Public Relations Director Elke De Ridder (39 jaar) en Marketing Director Laurens De Lanoeye (30 jaar) namen het bloeiende bureau over en geven vandaag samen leiding aan een 20-tal communicatieprofessionals, waarvan meer dan de helft ouder is dan twee van de drie nieuwe eigenaars.

Een jonge baas? Dat is positief

Speelt hun leeftijd hen parten? Spontaan zou je verwachten dat oudere werknemers het gezag van een jongere baas niet pikken. Klopt hier niet en dit blijkt ook uit leiderschapsonderzoek van KU Leuven en het Nederlandse vermogensfonds Gak (2015). Daarin gaven 540.000 werknemers hun mening over hun baas, in totaal zo’n 122.000 leidinggevenden in België en Nederland. Jonge bazen kwamen er positief uit: ze zouden meer overleg hebben met hun medewerkers, meer luisteren en oprecht geïnteresseerd zijn in het privéleven van het personeel. Ze communiceren hun visie duidelijker en hebben een actievere rol als baas. Ze herinneren zich nog goed wat hen stoorde bij hun eigen baas omdat ze nog maar pas zelf leidinggevende zijn. Ze zouden ook beter zijn in coaching, makkelijker delegeren en meer tijd hebben om een goede baas te zijn.

Jonge bazen overleggen meer met hun medewerkers, luisteren meer en zijn oprecht geïnteresseerd in het privéleven van het personeel.

Onderzoek KU Leuven

Onderzoek in opdracht van o.a. NRC geeft aan dat een minderheid van de werknemers liever een oudere dan een jongere baas heeft. Deze mensen vreesden immers dat jonge bazen nog te veel met de eigen carrière bezig zijn om voldoende aandacht te hebben voor de medewerkers. Groot voordeel dan weer is dat de meeste jonge bazen erg gedreven zijn.

Duits onderzoek ziet het echter iets minder rooskleurig. Werknemers met een baas die jonger is dan zijzelf hadden meer last van negatieve gevoelens zoals woede en angst. Een verklaring hiervoor kan zijn dat werknemers zich voorbijgestreefd voelen: moeten meer ervaren medewerkers immers geen leidinggeven aan jongeren?

Het verhaal klopt

Hoe zit dat bij All Colors of Communication? De overgang naar het nieuwe leiderschapstrio verliep er vlot, maar ook geleidelijk. Twee jaar voor de effectieve verkoop gaf de toenmalige eigenaar al aan om een stap terug te willen zetten, een jaar later sprak hij over een verkoop. Ondertussen namen Elke, Kristof en Laurens steeds meer het roer in handen als managers. “Als managementteam waren we nauw betrokken bij het verkoopproces”, vertelt Kristof. “Met ons drieën begonnen we na te denken over een management buy-out: konden we samen het bedrijf overnemen? Uiteindelijk kenden we het bedrijf van binnen en van buiten, wisten we dat het goed draaide, hoe het werkte, wat onze rol was … Het verhaal klopte voor ons”, aldus Elke. “Met ons drieën zijn we ook heel complementair aan elkaar.”

“We lagen zelf mee aan de basis van het succes van de jongste jaren: we hadden mee klanten binnengehaald, medewerkers aangeworven … Voor medewerkers zou deze overname dus garant staan voor continuïteit, iets wat minder duidelijk is bij een externe overnemer”, vindt Kristof.

“Nu staan we met z’n drieën aan het roer en dat komt de snelheid van beslissen alleen maar ten goede. We hoeven geen goedkeuring meer te krijgen van de eigenaar.”Contentmarketing via WisKeys

Zelfde waarden, andere aanpak

Het trio hield hun overnameplannen geheim voor de collega’s tot de verkoop volledig rond was. Bij de uiteindelijke aankondiging waren de werknemers enthousiast. Ze zagen de verkoop aan het managementteam wel zitten. “We hadden ons als managementteam al bewezen, waren vertrouwd met de medewerkers waardoor er geen weerstand was”, verklaart Elke.

Heeft de overname tot een stijlbreuk in leiderschap geleid? Ja en nee, zo blijkt. “De evolutie in leiderschap heeft niet alleen te maken met het feit dat er nieuwe eigenaars zijn, maar ook, en vooral, met de groei van de organisatie. Hoe meer medewerkers er aan boord komen, hoe meer structuur de organisatie vraagt”, zegt Kristof. “Vroeger ging er inderdaad losser aan toe”, bevestigt ook Laurens. “Nu pakken we het professioneler aan.”

"De nieuwe bazen peilden naar onze ideeën en visie. Zo werd onmiddellijk de ervaring van oudere werknemers bevestigd."

Joost (47)

De basisideeën, zoals aandacht voor een goede work-life balance, blijven echter hetzelfde. Net zoals de inspraak van het personeel bij aanwervingen. Iedereen krijgt de kans om met sollicitanten te spreken om zo af te toetsen of de kandidaat zou passen in de organisatie. En het gaat nog verder, zegt Kristof: ““Op dit moment bekijken we de verschillende uitbreidingsmogelijkheden van ons kantoor. Of we kiezen voor een totaal nieuwe locatie, een tweede kantoor of we gaan voor creatieve oplossingen die de arbeidsomstandigheden in volle groei aangenaam blijven houden. Maar al deze redeneringen gebeuren in volledig overleg met het personeel. Geeft iemand met een goede reden zijn veto over een locatie, dan verdwijnt die optie van de lijst.” 

Vooral bedrijfsgroei doet leiderschapsstijl evolueren

Laurens: “De idee leeft hier al lang dat het belangrijk is dat mensen zich goed voelen. Alleen zo kunnen ze zich focussen op hun job. Hoe we zorgen voor dit goed gevoel, dat is nu anders dan vroeger. Omwille van de groei moeten we duidelijke afspraken maken. Bijvoorbeeld over verlof: vroeger kon je gewoon de dag voordien aankondigen dat je een dag vrij nam, nu is dat moeilijker. Heldere regels zorgen voor minder frustraties.” “Die invloed van een groeiende structuur zie je ook bij de evaluaties”, vult Elke aan. “Vroeger gebeurden de evaluatiegesprekken af en toe, nu systematisch om het half jaar. We willen immers meer inzetten op carrièreplanning en steeds beschikbaar blijven voor een gesprek.”

Voor Laurens is het een voordeel dat de drie nieuwe eigenaars eerst als werknemer en manager hier hebben gewerkt. Dat maakte de overgang een stuk vlotter en meer geleidelijk. “We voeren verbeteringen door, maar stap voor stap, zonder de grote ommezwaai. We zitten natuurlijk in een luxepositie omdat het bedrijf goed draait.” Het roer drastisch omdraaien was dus niet nodig.

Omdat we volop meewerken in het bedrijf is onze betrokkenheid veel groter dan bij een eigenaar op afstand. Ook de hiërarchie is beperkt, tussen eigenaars en medewerkers en tussen medewerkers onderling”, aldus Kristof. “Iedereen heeft verschillende rollen bij verschillende klanten: bij de ene klant kan je de trekker en aanspreekpunt zijn, bij een andere spring je enkel je collega bij.”

De mindset primeert

Het team telt heel wat dertigers, enkele twintigers, wat veertigers en een vijftiger. “Het is ook die verdeling die we het meest zien bij aanwervingen. We zoeken meestal mensen met ervaring, waardoor hele jonge mensen minder in aanmerking komen. Tegelijkertijd werken we in een snel veranderende sector. Kennis veroudert heel snel. Hierdoor krijgen we dan weer minder vijftigers over de vloer. Ze hebben die kennis vaak niet omdat het nog te nieuw is”, legt Laurens uit. “Maar uiteindelijk is het de mindset die primeert in onze organisatie, de leeftijd doet er niet toe.

Joost is wel tevreden met de overname. “Vooral dat ze met drie zijn in plaats van één eigenaar, geeft een nieuwe dynamiek. Je voelt dat hun standpunten meer genuanceerd zijn omdat die al een compromis zijn van drie visies. Het verschil in leeftijd voel ik minder. Voor mij speelt dat niet echt een rol. Het hele team hier is relatief jong, dat houdt mij ook jong”, besluit hij.

Publicatiedatum: 14/03/2019 - 06:24

Leiderschap

14/05/20 - 06:39 Mag ik nog de lift nemen?16/04/20 - 08:53 Ruim 2 op de 3 collega’s zijn ook vrienden12/03/20 - 07:01 Wil je digitale transformatie? Zorg dan voor leiderschap25/02/20 - 09:12 Caroline Pauwels (VUB) is CSR Professional of the Year 201905/02/20 - 21:42 Dikke maatjes met je baas?23/01/20 - 14:52 Ondernemend gedrag kan je leren23/01/20 - 13:10 Wie wordt CSR Professional of the Year 2019?23/01/20 - 11:30 Finalist CSR Professional of the Year 2019: Greet Vanderheyden23/01/20 - 11:27 Finalist CSR Professional of the Year 2019: Robin Bruninx23/01/20 - 11:18 Finalist CSR Professional of the Year 2019: Caroline Pauwels

Arbeidsmarkt & -beleid

28/05/20 - 07:12 Minder vliegen, minder jobs?30/04/20 - 07:40 Werknemers willen momenteel niet veranderen van job30/04/20 - 07:28 Uitzendactiviteit valt met bijna helft terug27/04/20 - 10:35 2 op 3 bedrijven blijven aanwerven12/03/20 - 07:10 Hoe maak je als werkgever werken duurzaam?12/03/20 - 07:01 Autonomie en flexibiliteit, alstublieft!05/03/20 - 07:33 Levenslang leren is vooral zaak van hogeropgeleide werkenden20/02/20 - 09:42 Acht op tien Vlamingen werken om iets te betekenen voor de maatschappij20/02/20 - 07:33 Waar genieten werknemers het langst van hun pensioen?13/02/20 - 06:34 VDAB telt 188 knelpuntberoepen in Vlaanderen

HRM

28/05/20 - 07:35 Dubbel vakantiegeld is er, nu de vakantie nog14/05/20 - 06:45 Er is weer tijd voor opleiding14/05/20 - 06:42 Relance: focus op mentaal welzijn van je werknemers14/05/20 - 06:08 Hoe schakel ik jobstudenten in bij de heropstart?30/04/20 - 07:25 Werknemers zijn angstig en gespannen, maar evenzeer alert, vastberaden en energiek16/04/20 - 11:28 Personeel ter beschikking stellen is expertenwerk16/04/20 - 07:25 Arbeidstekort of arbeidsoverschot? Werknemers delen brengt opnieuw evenwicht07/04/20 - 14:17 Digitaal sporten spijkert werkvaardigheden van jongeren bij02/04/20 - 06:44 Talentontwikkeling vanop afstand02/04/20 - 06:35 Coaches helpen zorgverleners met gratis ondersteuning

Juridisch

30/01/20 - 10:30 Onbeperkt verlof geven, mag dat?23/01/20 - 14:49 Zal technologie de HR-wereld veranderen?12/12/19 - 06:58 Moet je altijd een eindejaarspremie betalen?28/11/19 - 06:27 Neem alle vakantiedagen op!14/11/19 - 06:42 Ben je écht ziek of gespeeld?07/11/19 - 06:47 Leren en werken? Wat zeggen de regionale regeerakkoorden24/10/19 - 07:00 Werkzekerheidsclausule: is ontslag nog mogelijk?10/10/19 - 07:10 Voer geen HR-beleid voor externe medewerkers10/10/19 - 07:09 HR en de vrees voor discriminatie03/10/19 - 06:49 Procedure voor sociale verkiezingen te lang?

Blog

28/05/20 - 06:39 Waarom inzetten op gelijk loon voor mannen en vrouwen niet genoeg is16/01/20 - 06:32 Waarom op de toppen van je tenen staan, pijn doet05/12/19 - 06:24 Van mentor of coach naar bron van inspiratie en energie03/10/19 - 06:45 Hoe leg je de basis voor een ideale werkomgeving voor data scientists?16/05/19 - 08:38 Wat bedrijven kunnen leren van Ajax02/05/19 - 06:24 Jobads en headhunters, maak plaats voor de eigen medewerker!11/04/19 - 06:46 Zijn genderquota dan toch nodig?28/02/19 - 06:54 Succes hebben én gelukkig zijn20/02/19 - 16:29 Ecologie zit ook in werksystemen06/02/19 - 06:36 Roderen op 35 en pieken op 55 jaar

Jobhop

28/05/20 - 06:36 Jobhop: Géraldine Van Ael28/05/20 - 06:35 Jobhop: Tom Verstraeten28/05/20 - 06:31 Jobhop: Kimberley Huygen14/05/20 - 06:38 Jobhop: Katrien Costermans14/05/20 - 06:33 Jobhop: Katrin Naert14/05/20 - 06:31 Jobhop: Katrien Schrever30/04/20 - 07:33 Jobhop: Katrien Naert30/04/20 - 07:30 Jobhop: Geert Staelens30/04/20 - 06:29 Jobhop: Iris Masselin16/04/20 - 11:40 Jobhop: Tim De Winne

Events

15/04/20 - 15:19 PMC-webinar: Arbeidsmarkt tijdens en na covid-19-periode05/03/20 - 11:40 HR Gala05/03/20 - 11:38 Integraal Talentbeheer01/12/19 - 10:35 Creëren we duurzame jobs tegen 2030?03/09/19 - 13:44 2030: a Work Space Odyssey met Fons Leroy05/06/19 - 12:31 COME IN Award05/06/19 - 12:05 Trainingsprogramma 'HR voor vluchtelingen'22/05/19 - 16:13 Trainingsprogramma 'HR voor vluchtelingen' (gratis)20/03/19 - 10:51 HRPro.be Digital Day05/02/19 - 16:53 HR Gala 2019

Dossiers

09/01/20 - 05:14 HR GETOETST12/12/19 - 06:45 DOSSIER: Individualiseren07/11/19 - 06:37 Human Capital in een tijd van contradicties17/10/19 - 05:39 Innoverende HR in de praktijk05/09/19 - 06:43 Digitalisering & HR20/03/19 - 22:15 DOSSIER Creatief met talent in tijden van arbeidskrapte07/03/19 - 07:48 De arbeidswet ontrafeld21/02/19 - 16:26 CSR is een trend, geen hype06/12/18 - 08:32 Dossier Matching & rematching06/06/18 - 22:18 Langer werken: hoe worden we samen 100?