De consumptiecheque van A tot Z
HR GETOETST - Wil jij je medewerkers belonen voor hun inzet in deze woelige coronatijden en wil je tegelijkertijd ook de zwaarst getroffen sectoren steunen? Dan is de consumptiecheque misschien wel de oplossing voor jou. Volgens een bevraging van Acerta zou 11% van de werkgevers een consumptiecheque toekennen aan zijn werknemers. Ontdek in dit artikel de voorwaarden van deze (para)fiscaal voordelige beloning.
Waar moet de toekenning van een consumptiecheque vastgelegd worden?
De toekenning van een cheque moet vastgelegd zijn in:
- een sectorale cao, of
- een cao op niveau van de onderneming, of
- een individuele overeenkomst (bijlage aan de arbeidsovereenkomst).
Sectoren kunnen zelf initiatief nemen om de consumptiecheque in te voeren. Alle werkgevers die onder het betrokken paritair comité vallen, moeten dan consumptiecheques toekennen aan hun medewerkers die er volgens de bepalingen van de cao recht op hebben.
Wie heeft recht op een consumptiecheque?
Je kan de consumptiecheque aan al je medewerkers toekennen, of slechts aan een objectief afgebakende categorie binnen het personeel (naargelang het statuut van de werknemers, het aantal dienstjaren…). Je mag de consumptiecheque dus niet op individueel niveau toekennen.
Bij een eventuele controle zal je de gekozen categorieën wel moeten kunnen rechtvaardigen, want het gemaakte onderscheid mag nooit discriminerend zijn (onderscheid maken bv. op basis van de arbeidsduur, de duur van het arbeidscontract, het geslacht van de medewerker…is dus niet toegelaten).
Hoe geniet je van een gunstige RSZ en fiscale behandeling?
Wil je genieten van de vrijstelling van RSZ-bijdragen en belastingen? Dan moet je de volgende voorwaarden respecteren:
- Elke consumptiecheque mag maximaal € 10 waard zijn en de totale waarde mag maximaal € 300 per werknemer bedragen.
- De consumptiecheque kan niet ingeruild worden voor geld.
- De consumptiecheque mag niet in de plaats van verworven loon, premies of andere voordelen komen. Je kent het toe als een ‘extraatje’.
- De consumptiecheque moet afgeleverd worden op naam van de medewerker. Het volstaat hiervoor dat de toekenning en het totaalbedrag aan ontvangen cheques op de individuele rekening van de werknemer vermeld worden.
Ondanks het feit dat er geen belastingen verschuldigd zijn op deze consumptiecheques, vormen ze toch een aftrekbare beroepskost voor jou als werkgever.
Waar kan de consumptiecheque aangekocht worden?
Consumptiecheques kunnen op papier of in een elektronische vorm afgeleverd worden.
Je kan de consumptiecheque bestellen bij een erkende uitgiftemaatschappij zoals Sodexo, Monizze en Edenred.
De papieren versie kan je ook aankopen in de vorm van een aankoopbon bij lokale horeca of bij het lokaal bestuur als deze bon bij meerdere handelaars gebruikt kan worden.
Waar kan je de consumptiecheque gebruiken?
Wil jij een consumptiecheque toekennen aan je medewerkers? |
Je kan de consumptiecheque gebruiken in de sectoren die zwaar getroffen werden door de coronacrisis. Het gaat om:
- Horecazaken;
- Kleinhandelszaken die verplicht langer dan één maand gesloten waren en die goederen of diensten aanbieden terwijl de consument fysiek aanwezig is (bv. een kleine boekhandel of een schoonheidssalon);
- Erkende of gesubsidieerde culturele verenigingen;
- Sportverenigingen voor wie een federatie bestaat op gemeenschaps- of nationaal niveau.
Wanneer kan de consumptiecheque besteed worden?
De consumptiecheque moet voor 31 december 2020 uitgereikt worden. De consumptiecheque is maximaal 12 maanden geldig, maar de geldigheidsperiode van de cheques loopt sowieso af op 7 juni 2021, ongeacht de datum van uitreiking.
Dit artikel maakt deel uit van het dossier 'HR GETOETST'.Auteur: Partnercontent
HRM – arbeidsmarkt – duurzaam werken