Hoe eerlijk moet een sollicitant zijn?
Advocaat Filip Tilleman ontrafelt de wet voor u! |
Talenten en ervaringen wat opsmukken, zwijgen over de resem snelheidsboetes in je kast. Het is verleidelijk voor sollicitanten om de waarheid een handje te helpen in de hoop zo een job te krijgen. Toch opletten, want ook hier is de rechtspraak niet mild bij bedrog.
Je zou gek zijn om al je minpunten op tafel te gooien bij een sollicitatiegesprek. Erover zwijgen of minimaliseren lijkt vaak de beste aanpak voor kandidaten.
Klopt dat? En vooral: mag dat?
Filip Tilleman: “Het uitgangspunt bij contracten afsluiten is vertrouwen. De partijen die met elkaar willen contracteren, zijn verplicht om elkaar de nodige en de juiste informatie te geven. Dit moet hen in staat stellen om met kennis van zaken te oordelen of ze al dan niet een contract willen sluiten met elkaar. Dat principe geldt ook bij arbeidscontracten.”
Een leugentje om bestwil is dus geen goed idee.
Filip Tilleman: “Nee, een sollicitant moet waarheidsgetrouw antwoorden op vragen van de werkgever en vice versa. Sterker nog, een sollicitant moet spontaan bepaalde feiten meedelen die relevant zijn voor de functie. Wie solliciteert voor een baan als chauffeur, mag informatie over een tijdelijk rijverbod of een eerdere veroordeling voor verkeersagressie niet achterhouden.”
Wat verstaat de rechtspraak onder ‘leugen’?
Filip Tilleman: “Geeft een sollicitant bewust verkeerde informatie, dan is dat een leugen. Maar ook wie bewust informatie achterhoudt, pleegt bedrog. Bedrog – in de juridische zin van het woord – leidt tot nietigheid van de overeenkomst. Deze wordt met andere woorden geacht niet te bestaan. De werkgever moet wel aantonen dat hij de arbeidsovereenkomst niet had gesloten indien hij wel over de juiste informatie had beschikt. Ook moet hij aantonen dat hij niet kon weten dat de kandidaat aan het liegen was, omdat een vals stuk werd gehanteerd bijvoorbeeld.”
Ook een onderwerp waar u mee worstelt? |
Maar: wie niet weet, niet deert. De werkgever komt er toch niet zo snel achter. Je zou de gok kunnen wagen.
Filip Tilleman: “Beter niet. Als de werkgever pas geruime tijd na de aanwerving het bedrog ontdekt, dan kan hij dit alsnog aangrijpen om de werknemer te ontslaan om dringende reden. Want, de arbeidsovereenkomst is in essentie een vertrouwensrelatie, waar bedrog niet thuis hoort.
Het is dan ook beter om als sollicitant het adagium ‘eerlijk duurt het langst’ te hanteren. Eerlijk communiceren over je zwakke punten, kan zelfs ontwapend zijn in een sollicitatiegesprek en je kansen mogelijk vergroten.”
Moet een sollicitant dan zomaar alles vertellen en antwoorden op alle vragen? Wat met zijn privacy?
Filip Tilleman: “Een werkgever moet bij het stellen van vragen de privacy van de sollicitant respecteren. Hij kan alleen maar vragen stellen in verband met het privéleven als deze relevant zijn voor de openstaande functie. Wat relevant is of niet, is een pure feitenkwestie. Elk geval is anders. Naar de politieke overtuiging van een krantenredacteur vragen kan wel, voor een secretariaatsfunctie kan dit niet. Een sollicitant die met een al te indringende privévraag wordt geconfronteerd, kan simpelweg weigeren hierop te antwoorden.”
Filip Tilleman is partner bij advocatenbureau Tilleman van Hoogenbemt Antwerpen, gespecialiseerd in arbeidsrecht. Volg Filip Tilleman op Twitter: @TillemanFilip
Meer weten over een juridisch thema? TVH-advocaten geven interactieve seminaries met actuele inzichten en praktijkcases. Rechtdoorzee, no-nonsens en met de nodige dosis humor.
Dit artikel maakt deel uit van het dossier 'De arbeidswet ontrafeld'.HRM – arbeidsmarkt – duurzaam werken