Een huis en een lichaam
Hoe hou je 4500 Janssen-medewerkers gemotiveerd en geëngageerd aan de slag? Farmabedrijf Janssen doet dat door middel van metaforen: een huis en een lichaam. Samen vormen ze een ijzersterk en zeer begrijpelijk concept.
Het Huis van Werkvermogen is een concept van de Finse gezondheidsspecialist Juhani Ilmarinen. Belangrijk vooral: met een eenvoudige grafische voorstelling is dit een model dat iedereen makkelijk begrijpt en intuïtief kan inzetten. Iedere verdieping heeft zijn betekenis.
Het fundament van het huis is de gezondheid van de werknemer. Daarboven huisvesten talenten (competenties), waarden (hier ook belangrijk om verbinding te maken met de buitenwereld, zie het balkonnetje), werk (inhoud, context en relaties, maar ook management en leiderschap).
Alle bestaande, losse Janssen-initiatieven vinden hun plaats in dit Huis van Werkvermogen. Het betreft projecten rond bijvoorbeeld gezondheid (zoals move@Janssen), preventie, opleiding, het Talent Fit Center en CareerCoach®, of Flextijd en Flexplace, ….. Zo kunnen medewerkers aan hun eigen Huis van Werkvermogen bouwen.
Een gemeenschappelijke taal
Het Huis is vooral een uitgelezen kader voor dialoog. Mieke Smet |
Mieke Smet (HR Director Workforce Management for the Future): “Het Huis is een holistisch geheel dat heel stevig in elkaar zit. Het is vooral ook een uitgelezen kader voor dialoog. Voor mij is het vooral een goed model voor de loopbaangesprekken die leidinggevenden met de medewerkers voeren. Ze kunnen samen het huis doorlopen en hebben meteen een gemeenschappelijke taal om over de verschillende aspecten van de job te spreken en om de snelle veranderingen die dit bedrijf doormaakt te kaderen.” Het concept slaat aan want het Huis van Werkvermogen wordt ondertussen door verschillende bedrijven gehanteerd.
Een van de projecten die onderdak vinden in het Huis is het Talent Fit Center, met Talent Fit Manager Hilde Willems aan het roer. Het Talent Fit Center bood aanvankelijk vooral een vrij klassieke ‘loopbaancoaching’ aan, vanuit de vaststelling dat loopbanen almaar vlugger veranderen en mensen langer werken. “Vernieuwend van bij het begin was vooral dat de coachees in eerste instantie met externe loopbaancoaches werkten. Als tweede stap werden de inzichten samen met een interne coach vertaald naar acties in de bedrijfsrealiteit.”
Vernieuwend was vooral dat de coachees met externe loopbaancoaches werkten. Hilde Willems |
Het begrip loopbaancoaching zorgde echter voor een hoge drempel. Het talentendenken van de externe managementconsultant Luk Dewulf vond veel weerklank bij medewerkers en leidinggevenden. Het Talent Fit Center ging er daarom actief mee aan de slag, via diverse laagdrempelige tools en activiteiten. “We merken dat we zo meer mensen bereikten en dat we ze zo ook in beweging konden brengen”, weet Hilde Willems.
Nood aan zelfinzicht
Toch was er nog een hick-up. Om flexibel om te gaan met talenten binnen het nieuwe loopbaanmodel moet iemand ook over de noodzakelijke loopbaanvaardigheden beschikken. Een belangrijke sleutel tot loopbaanvaardigheden is zelfinzicht. Daarom maakte Janssen CareerCoach® een verplicht onderdeel van de loopbaancoaching via het Talent Fit Center. Het CareerCoach Model is het resultaat van 3 jaar wetenschappelijke studie door de Universiteit Antwerpen, in co-creatie met CareerCoach® en Thalento. Wie Talent Fit loopbaancoaching volgt, doet ook de bevraging via CareerCoach en krijgt zijn persoonlijk profiel.
Waarom Janssen zoveel belang hecht aan een persoonlijk loopbaanvaardighedenprofiel? Vooral omwille van de blinde vlekken die mensen hier soms hebben. Inzicht in de eigen loopbaanwaarden (de kerndrijfveren en kernvalkuilen), -attitudes en in de stress-energie balans zorgt ervoor dat iemand in veranderende bedrijfsomstandigheden meer gestructureerd aan zijn loopbaantraject kan werken en onderbouwde loopbaankeuzes kan maken.
Benenman en hoofdmadam
“De tool peilt naar iemands loopbaanattitudes, die worden voorgesteld door een menselijke figuur. Net als de metafoor van het Huis van Werkvermogen ’is deze lichaamstypologie eenvoudig en intuïtief, en vergemakkelijkt het de dialoog om het hier samen over te hebben”, weet Hilde Willems. (Lees hierover ook: Loopbanen in hoofd, lichaam, armen en benen.)
Het hoofd staat voor de mate van openheid ten opzichte van nieuwe situaties en mensen. Het lichaam geeft aan in hoeverre iemand door persoonlijke waarden gestuurd wordt. De armen tonen de bereidheid om de loopbaan in eigen handen te nemen en de benen geven aan hoe comfortabel iemand zich voelt bij een verandering van job, industrie, bedrijf of zelfs regio of land. Zo ontstaat een gemeenschappelijke taal. “Zo zeggen wij soms ‘Dat is een benenman’, iemand die niet bang is voor mobiliteit. Of ‘dat is een sterke hoofdmadam, iemand die heel goed de toekomst van haar bedrijf of functie inschat, en daar proactief op inspeelt.” Grappig en handig tegelijkertijd.
Geïnteresseerd? Benieuwd naar meer? Lees het hele dossier Zinvol werk: de sleutel tot weerbaarheid ==> Houd de komende weken de WisKeys-nieuwsbrief in het oog voor nieuwe boeiende artikels rond weerbaarheid. Nog geen abonnee? Schrijf u hier snel in en mis niets! |
|
Auteur: Mieke De Jaegher
HRM – arbeidsmarkt – duurzaam werken