Aanpassingsvermogen van medewerkers als voornaamste ‘future skill’
HR GETOETST - Onze werkomgeving bevindt zich in een toestand van voortdurende verandering. Organisaties moeten flexibel en wendbaar zijn, zodat ze efficiënt kunnen inspelen op al die wisselende eisen en omstandigheden. Maar dat kunnen ze alleen als hun medewerkers soepel meebewegen en zich even snel kunnen aanpassen. Kan je het aanpassingsvermogen van mensen meten en stimuleren? Hr-dienstverlener Acerta en Antwerp Management School (AMS) slaan de handen in mekaar voor een unieke samenwerking waarbij de ‘adaptability’ van mensen onderzocht wordt.
De kracht van aanpassingsvermogen
De drang naar controle en voorspelbaarheid zit diepgeworteld in onze cultuur. Helaas kan je met deze houding nauwelijks overleven. Om het met de woorden van Charles Darwin te zeggen: “Het zijn niet de sterkste soorten die overleven, en ook niet de intelligentste. Het is de soort die zich het meest aanpast aan verandering.”
Ruim 160 jaar later is Darwin’s quote actueler dan ooit. Of het nu gaat om nieuwe kennis en tools, technologische innovaties of onvoorziene pandemieën: verandering is de voornaamste constante in de toekomst van onze werkomgeving. Zowel organisaties als werknemers moeten zich aanpassen aan deze veranderingen om te kunnen overleven. En dat betekent: snel en efficiënt schakelen.
Hoogtechnologisch breinonderzoek naar aanpassingsvermogen medewerkers
Het goede nieuws is dat het menselijk brein over een enorm groot aanpassingsvermogen beschikt. De vraag is echter of dat aanpassingsvermogen gelimiteerd is, of dat deze cruciale future skill oneindig ontwikkeld kan worden.
De nood aan evidence based onderzoek naar aanpassingsvermogen is groot. Onder stimulans van Acerta en onder leiding van prof. dr. Steven Poelmans van Antwerp Management School (AMS) wordt het aanpassingsvermogen van medewerkers in het NeuroTrainingLabTM onder de loep genomen. Door middel van neuroscience brengen Acerta en AMS de parameters die een positieve of negatieve impact op aanpassingsvermogen hebben in kaart. Doel is de ontwikkeling van praktische tools en adviezen, die werkgevers kunnen gebruiken in hun eigen organisatie en talentbeleid.
Laat je medewerkers en organisatie groeien door te investeren in talentontwikkeling
Leren stimuleert het aanpassingsvermogen van je medewerkers
Het stimuleren van het aanpassingsvermogen van medewerkers biedt overigens niet alleen voordelen voor je organisatie. Ook je individuele medewerkers hebben er baat bij, zeker in het kader van duurzame inzetbaarheid. Een groot aanpassingsvermogen verbetert je leervermogen én is essentieel om in de toekomst relevant te blijven. Omgekeerd geldt ook dat je het aanpassingsvermogen van mensen kan boosten door levenslang leren aan te moedigen.
Een leerzame werkomgeving en uitgebreid opleidingsaanbod hebben een gunstig effect op het aanpassingsvermogen van mensen. Uit een studie van Acerta blijkt dat zes op de tien medewerkers het voorbije jaar een opleiding hebben gevolgd die verband houdt met hun huidige functie. Nog geen 30% zegt een opleiding te mogen volgen die geen link heeft met de huidige functie.
Daar is dus nog ruimte voor verbetering. Iets wat onze federale overheid niet is ontgaan: de regering maakte recent bekend werk te willen maken van een individuele opleidingsrekening. Concreet houdt dit in dat werkende Belgen op termijn recht hebben op gemiddeld vijf opleidingsdagen per jaar. Maar, eerder dan ‘van te moeten’, zou het net een extra stimulans moeten zijn om je medewerkers klaar te stomen voor de toekomst.
De talenten van jouw medewerkers ontwikkelen? Bekijk het opleidingsaanbod van Acerta.
Dit artikel maakt deel uit van het dossier 'HR GETOETST'.Auteur: Partnercontent
HRM – arbeidsmarkt – duurzaam werken