Talent is het sleutelwoord

Artikel in partnerschap met AcertaDOSSIER TALENT - De krapte op de arbeidsmarkt noopt werkgevers om creatief te zoeken naar talent. Talent is het sleutelwoord, want, zoals Chris Wuytens het verwoordt op het Acerta Panel Event: “Er is arbeidskrapte, geen talentkrapte. Er is nog heel wat talent klaar om te ontginnen.” Een inspirerend debat met Heidi Stieglitz (Melexis), Valerie Thoen (Kinepolis) en Bart Buysse (Fevia).

Heidi Stieglitz (Melexis) - Bart Buysse (Fevia) - Valerie Thoen (Kinepolis)Eerste vaststelling uit de Talent Pulse Surveys van Acerta is dat een op vier medewerkers het bedrijf binnen het jaar verlaat. “Het moeizame rekruteringsproces lijkt te falen of moeten we meer inzetten op onboarding?”, vraagt moderator Liesbeth Imbo. Heidi Stieglitz, VP HR bij technologiebedrijf Melexis, is verbaasd over het hoge vertrekcijfer. “Dat merken we hier niet. Hoe dit komt? Dat ligt aan de rekrutering, denk ik. Bij de selectie zoeken we zeer goed naar mensen met het juiste DNA. Maar inderdaad gevolgd door een stevige onboarding. De aandacht gaat hierbij zowel naar connecteren met de collega’s als snel inwerken in de job. En naar de bedrijfscultuur: we willen ervoor zorgen dat nieuwkomers zich thuis voelen.”

Kinepolis startte recent het onboardingprogramma ‘Hello new star(t)’ op. Maar ook pre-boarding moet in de toekomst meer aandacht krijgen. “Al voor de nieuwe medewerkers aan de slag gaan, zouden we hen al willen meenemen in de Kinepolis-vibes via getuigenissen van collega’s, leuke filmpjes etc.”, vertelt International Human Capital Director Valerie Thoen. Ook kandidaten hechten steeds meer belang aan een goed onthaal, merkt Bart Buysse, CEO bij voedingsfederatie Fevia, op: “Tijdens rekruteringsgesprekken informeren ze expliciet naar de onthaalprogramma’s en ontwikkelingsmogelijkheden.”

Talent spotten en coachen

Eens aan boord en ingewerkt is het zaak om mensen gemotiveerd te houden én hun talenten zo goed mogelijk in te zetten. Belangrijke vereiste: ieders talenten kennen. Geen evidentie. Melexis werkt met een 18-tal interne coaching champions. Dat zijn gecertificeerde coaches die collega’s en leidinggevenden ondersteunen in het herkennen van talenten en de verdere ontwikkeling ervan. “Daarnaast kunnen medewerkers meedraaien in multidisciplinaire teams. De competenties die hier naar boven komen proberen we dan verder te gebruiken in de organisatie”, aldus Heidi Stieglitz.

Valerie Thoen - Melexis“In het Innovation Lab belonen we niet enkel de beste projecten, maar geven we ook een ondernemersbonus zelfs als projecten niet gelukt zijn.”

Valerie Thoen - Kinepolis

Ook Kinepolis kijkt naar de lokale leidinggevenden in de verschillende bioscoopcomplexen om het aanwezige talent te ontdekken. Tegelijkertijd moedigt het medewerkers aan om zelf aan het roer te staan hun loopbaan.

Drie puntjes …

Deze nadruk op potentieel komt eveneens tot uiting in de vacatures. Bart Buysse: “De jongste jaren houden we de profielbeschrijvingen in vacatures erg kort, aangevuld met drie puntjes. Het is aan de kandidaat en later de medewerker om dit zelf in te vullen. In het begin lijkt dat niet voor iedereen een eenvoudige oefening, maar met de juiste begeleiding en omkadering op de werkvloer lukt dat wel. Het laat ontplooiing en eigen invulling toe. Inzetten op talentontwikkeling is overigens niet de taak van de CEO en HR alleen; iedereen in de organisatie moet werk maken van talentmanagement. Daarom ook dat we bij Fevia de evaluatiegesprekken omgevormd hebben tot samenwerkingsgesprekken waarin werknemers een grote inbreng hebben. Het is een tweerichtingsverkeer.”

Proeven van rollen, ontdekken van talenten

Het brengt het debat naadloos op de verschuiving van functies naar rollen. Nog volgens onderzoek van Acerta zijn medewerkers best bereid om af en toe een andere rol op te nemen. In realiteit blijkt dit niet altijd even eenvoudig, zowel voor werkgever als werknemer. “Onze medewerkers krijgen de verantwoordelijkheid over iets specifiek, maar zijn tegelijkertijd betrokken bij projecten, over hun grenzen heen. Het geeft de kans om te ontdekken waarin mensen nog sterk zijn, wat belangrijk is voor eventuele latere switchen in functie”, legt Heidi Stieglitz uit. En Valerie Thoen (Kinepolis) hamert op het belang van ondernemerschap in haar organisatie. “We gaan hierop selecteren, coachen en kansen geven. Het zit ook in de verloning. In het Innovation Lab belonen we niet enkel de beste projecten, maar geven we ook een ondernemersbonus zelfs als projecten niet gelukt zijn.”

Heidi Stieglitz - Melexis“Zorg voor voldoende opleiding, maar mensen laten proeven van een andere rol is minstens even belangrijk.”

Heidi Stieglitz - Melexis

Belangrijk is dat je mensen kansen geeft, daarvan zijn de drie panelleden overtuigd. “Je moet mensen niet pushen, maar uitdagen. Kiest iemand ervoor om in zijn rol of functie te blijven, dan moet je dit respecteren”, vindt Heidi Stieglitz. Ook Bart Buysse is die mening toegedaan. “Het wordt pas een probleem als er geen match meer is tussen de medewerker en de organisatie. Dan dringt zich een oplossing op, zo mogelijk binnen of – wanneer het niet anders kan – buiten de organisatie. Niet alleen organisaties maar ook werknemers moeten voldoende mobiel en wendbaar zijn.”

Neem iedereen mee in je verhaal

Medewerkers die niet mee willen of niet openstaan voor een nieuwe rol, daaraan kom je tegemoet door veel te praten. Wat betekent dat, die nieuwe rol of functie? “Zorg voor voldoende opleiding, maar mensen laten proeven van een andere rol is minstens even belangrijk. Het is een complex gegeven maar als je een medewerker op de juiste plaats in je organisatie krijgt, dan heb je een bevlogen medewerker”, bevestigt ook Heidi Stieglitz.

Voorwaarde is dat je je medewerkers voldoende meeneemt in het verhaal van de organisatie, vertelde Chris Wuytens (Acerta Consult) eerder op het event. “Wat zijn de waarden, wat is het verhaal op lange termijn, wat kunnen medewerkers doen?” De CEO van Kinepolis maakt daarom om het half jaar een film waarin hij terug- en vooruitblikt. Zijn collega bij Melexis toert jaarlijks langs alle vestigingen wereldwijd om vooral de toekomstplannen grondig te communiceren en medewerkers de kans te geven vragen te stellen en hun eigen successen voor te stellen.

Bart Buysse - Fevia “We houden de profielbeschrijvingen in vacatures erg kort, aangevuld met drie puntjes …”

Bart Buysse - Fevia

Olifant in vele kamers is de overtuiging dat carrièrestappen enkel naar boven moeten gaan en lonen in dezelfde richting volgen. Bart Buysse ziet een lichte kentering: “Horizontale stappen kunnen zeer verrijkend zijn. En ook een stap achteruit hoeft niet negatief te zijn. Je verliest misschien aan loon, maar wint aan beleving en levenskwaliteit bijvoorbeeld.” Ga het gesprek aan met medewerkers rond ontwikkeling en lonen, raadt Heidi Stieglitz aan. “We bouwen bij Melexis aan flexibele verloningspaden en willen daarbij heel transparant zijn. Het is best mogelijk dat iemand aan zijn competenties timmert en hierdoor tijdelijk een stukje loon inlevert.”

Wie wil delen?

Is het een oplossing voor de arbeidskrapte om medewerkers te delen met andere organisaties? “We doen dit voor zeer specifieke functies, maar steeds binnen de Melexis-holding”, zegt Heidi Stieglitz. “Medewerkers delen buiten de organisatie, doen we niet. We hebben hen zelf voor de 100% nodig!” Ook Kinepolis heeft hiermee geen ervaring. “We zijn een te grote, complexe organisatie.”

Fevia heeft een HR-verantwoordelijke in dienst voor 40% van de werktijd. “Het zou ook een optie kunnen zijn om één verantwoordelijke aan te stellen voor 2 tot 3 organisaties samen. Dat is niet alleen handig, maar ook interessant want het is een mooie kans om van elkaar te leren”, vindt Bart Buysse. Maar wat doe je dan als je bij groei die gedeelde medewerker meer uren wil inzetten? “Daarover moet je afspraken maken. Het is van cruciaal belang dat je de juiste partners kiest voor zo’n samenwerking.”

“De honger naar samenwerking is erg groot”, besluit Bart Buysse. “Over de bedrijfsmuren heen maar, als federatie, zeker ook over de grenzen van de eigen sector. Daar liggen nog heel wat mogelijkheden.” Het is duidelijk dat bedrijven en organisaties creatief zoeken naar talent, maar dit is nog maar het begin. De arbeidsmarkt kan en moet nog heel wat meer ontgonnen worden.

Dit artikel maakt deel uit van het dossier 'DOSSIER Creatief met talent in tijden van arbeidskrapte'.
Publicatiedatum: 28/03/2019 - 06:48
Auteur: Katleen Weytjens

HRM

19/02/21 - 15:19 Optimisten functioneren beter10/12/20 - 07:43 Kwart bedienden krijgt bonus in 202010/12/20 - 07:26 Carglass: 'De beste werkplek waar je ooit zult werken'10/12/20 - 06:04 Ziek op vrijdag? Veel kans dat het opgehoopte frustratie is26/11/20 - 08:59 Aanpassingsvermogen van medewerkers als voornaamste ‘future skill’26/11/20 - 07:13 Carglass verkozen tot HR-ambassadeur 202012/11/20 - 07:08 Wat is de kijk van werkgevers op verloning?12/11/20 - 06:38 Driekwart meer geleidelijke werkhervattingen na ziekte29/10/20 - 08:58 4 op de 10 werknemers hebben meer stress29/10/20 - 08:25 Wat bepaalt het werkgeluk van de HR-professional?

Arbeidsmarkt & -beleid

12/05/21 - 07:44 Corona of niet, bedrijven blijven duurzaam werken12/05/21 - 07:41 Nederlanders krijgen slechts om de 5 jaar vrijaf op Bevrijdingsdag26/11/20 - 09:00 Discriminatie? Eigen schuld!11/11/20 - 07:10 69% werknemers wil vakbond als medebestuurder van bedrijf29/10/20 - 08:24 Coronacrisis boycot aanwerving jongeren14/10/20 - 22:16 Minder extralegale voordelen maar lagere heffing op loon01/10/20 - 07:38 Arbeidsmarkt staat stil: minder aanwervingen, minder ontslagen17/09/20 - 06:43 Hoe kijkt de werkwereld naar Covid-19?17/09/20 - 06:32 Artificiële intelligentie voorspelt welke jobs jij interessant vindt02/09/20 - 21:52 Studentenjobs herstellen van coronaschok

Leiderschap

12/05/21 - 07:58 Breuken in psychologisch contract triggeren burn-out12/05/21 - 07:42 België scoort in lijst landen met ‘meest bekeken werknemers’26/02/21 - 12:30 Philippe Weiler (Lidl) verkozen tot CSR Professional of the Year 202019/02/21 - 15:17 Managers lonken naar de buitendeur16/02/21 - 15:59 Finalist CSR Professional of the Year Philippe Weiler16/02/21 - 15:55 Finalist CSR Professional of the Year Winok Oplinus16/02/21 - 15:44 Finalist CSR Professional of the Year Marleen Evenepoel15/02/21 - 10:38 Duurzaam ondernemen, waarom (niet)?10/12/20 - 06:54 Hoge variabele beloning top is zegen en vloek voor winst26/11/20 - 07:23 Corona boost vertrouwen in werknemers

Juridisch

12/11/20 - 06:49 Sociale verkiezingen: wie stemt online?17/09/20 - 06:19 Ook mantelzorgers kunnen nu thematisch verlof opnemen20/08/20 - 07:23 Tijdelijke of economische werkloosheid: wat zijn de voorwaarden?06/08/20 - 06:54 De consumptiecheque van A tot Z16/07/20 - 06:55 Het corona-tijdskrediet: iets voor jouw medewerkers?15/07/20 - 18:43 Tijdelijke werkloosheid vanaf september: zo ben je mee30/01/20 - 10:30 Onbeperkt verlof geven, mag dat?23/01/20 - 14:49 Zal technologie de HR-wereld veranderen?12/12/19 - 06:58 Moet je altijd een eindejaarspremie betalen?28/11/19 - 06:27 Neem alle vakantiedagen op!

Blog

16/07/20 - 06:53 Naar een kwaliteitslabel voor het thuiskantoor11/06/20 - 06:54 Een inclusieve mentaliteit opbouwen in je team, hoe doe je dat?28/05/20 - 06:39 Waarom inzetten op gelijk loon voor mannen en vrouwen niet genoeg is16/01/20 - 06:32 Waarom op de toppen van je tenen staan, pijn doet05/12/19 - 06:24 Van mentor of coach naar bron van inspiratie en energie03/10/19 - 06:45 Hoe leg je de basis voor een ideale werkomgeving voor data scientists?16/05/19 - 08:38 Wat bedrijven kunnen leren van Ajax02/05/19 - 06:24 Jobads en headhunters, maak plaats voor de eigen medewerker!11/04/19 - 06:46 Zijn genderquota dan toch nodig?28/02/19 - 06:54 Succes hebben én gelukkig zijn

Jobhop

14/10/20 - 21:53 Jobhop: Kurt Van Raemdonck14/10/20 - 21:47 Jobhop: Claudia Baes14/10/20 - 21:42 Jobhop: Dieter Hinnens01/10/20 - 06:42 Ann Cattelain wordt CEO van Federgon30/09/20 - 16:57 Jobhop: Caroline Aelvoet30/09/20 - 16:55 Jobhop: Floriane Thomas30/09/20 - 16:52 Jobhop: Peter Van Ostaeyen16/09/20 - 18:44 Jobhop: Els Debaere16/09/20 - 18:40 Jobhop: Tom Verstraete16/09/20 - 18:31 Jobhop: Stephanie Timmermans

Events

12/04/21 - 14:09 HRPro nationaal congres: Learn - Grow - Win14/03/21 - 18:41 Leiderschap vanuit paardenkracht gedemonstreerd14/03/21 - 18:26 On- & Reboarding: how to's12/01/21 - 11:04 Vooringenomenheid, een sluipend gif26/11/20 - 11:52 PMClub: Geen angst voor angst01/10/20 - 09:40 HR, Leadership and Sustainability17/09/20 - 16:06 CSR Professional of the Year 202009/09/20 - 12:51 In hoeverre heeft Covid-19 de Leider besmet? (PMClub)15/04/20 - 15:19 PMC-webinar: Arbeidsmarkt tijdens en na covid-19-periode05/03/20 - 11:40 HR Gala

Dossiers

21/02/21 - 16:26 CSR is een trend, geen hype09/10/20 - 05:14 HR GETOETST18/06/20 - 07:46 Dossier: Ontslag29/03/20 - 15:31 Learning & Development12/12/19 - 06:45 DOSSIER: Individualiseren07/11/19 - 06:37 Human Capital in een tijd van contradicties17/10/19 - 05:39 Innoverende HR in de praktijk05/09/19 - 06:43 Digitalisering & HR20/03/19 - 22:15 DOSSIER Creatief met talent in tijden van arbeidskrapte07/03/19 - 07:48 De arbeidswet ontrafeld