Familiehulp: creatief in talent

Artikel in partnerschap met AcertaDOSSIER (RE)MATCHING - Opleiding, heel veel opleiding, specialiseren, in duo’s werken, sociale media, gluren bij de buren met collectief ontslag… Familiehulp zet vele middelen, soms erg creatief, in om medewerkers te vinden én langer aan boord te houden. Het is matchen en rematchen met een verrassende invulling.

De context waarin Familiehulp opereert is, zacht uitgedrukt, uitdagend te noemen. De voorbije jaren rekruteerde de organisatie jaarlijks meer dan 1500 (vijftienhonderd!) nieuwe medewerkers in een arbeidsmarkt waar de gezochte profielen schaars zijn. Het grotere aandeel oudere medewerkers zorgt voor een stevige uitstroom wegens pensionering of SWT. Maar ook de uitstroom naar andere sectoren valt niet te negeren. Zeker niet bij huishoudhulpen waar deze sector financieel niet de beste voorwaarden kan bieden en het maatschappelijke aanzien niet altijd even hoog wordt ingeschat.

Grote aantallen én knelpuntberoepen

Je kan stellen dat Familiehulp ervaring heeft met de moeilijke combinatie van grote aantallen en knelpuntberoepen. Het noopt hen creatief te zijn, steeds het beste uit mensen te halen en zoveel mogelijk vijvers te bevissen. Zo werkt Familiehulp al meer dan vijftien jaar samen met de VDAB rond de opleiding van werkzoekenden en werknemers tot gekwalificeerde verzorgende of zorgkundige, in vijf opleidingscentra in Vlaanderen. De opleiding duurt 11 maanden, inclusief stage. “Sinds vijf jaar maakt een sectoraal akkoord het mogelijk voor medewerkers om de opleiding te volgen mét behoud van loon. Het gaat om jaarlijks een vijftigtal mensen voor de hele sector”, vertelt Bart Vandamme, directeur Medewerkersbeleid.

Collectief ontslag als opportuniteit

Originele bron van kandidaten vindt Familiehulp bij bedrijven die de deuren sluiten of in moeilijkheden zitten en een collectief ontslag doorvoeren. “We peilen bij deze bedrijven of er een doorstroom mogelijk is van hun medewerkers naar onze organisatie. We deden dit al bij de sluiting van Ford Genk, en bij de afbouw van Carrefour en Blokker. Dankzij onze intern goede relatie met de vakbonden, krijgen we makkelijker toegang tot deze dossiers. En dat helpt omdat vakbonden bij collectief ontslag steeds mee rond de tafel zitten.”

Bij de sluiting van Ford Genk bood Familiehulp de ontslagen medewerkers een nieuwe job aan. Een originele én succesvolle manier van aanwerven!

Zijn mensen dan geïnteresseerd om over te stappen en zich om te scholen naar een volledig ander beroep, nieuwe sector en vooral, vaak onder minder goede financiële voorwaarden? “Toch wel”, zegt Bart Vandamme. “Niet toevallig zijn het vaker oudere werknemers bij wie de financiële druk lager is. Zij gaan meer voor de waardering in de job, de interactie en dankbaarheid van klanten. In onze jobs bouw je een directe relatie op met de cliënt, zeker de verzorgenden. Zo’n switch in de carrière zorgt vaak voor een toegenomen werkvreugde.”

“Deze manier van aanwerven is een manier om ons in de markt te positioneren als goede werkgever met oog voor de mens achter de werknemers. Dat is voor ons de manier om een langetermijnrelatie op te bouwen en medewerkers dus langer te houden. En ja, dit vraagt energie en tijd, maar is dat niet zo bij elke aanwerving nu?”

Ander kanaal dat Familiehulp bewandelt om, op termijn, nieuwe mensen aan te trekken is dat van mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. Mensen die niet onmiddellijk aan de slag kunnen als huishoudhulp, maar eerst nog bijvoorbeeld hun arbeidsattitude moeten bijschaven. “We werken hiervoor samen met gespecialiseerde ondersteunende organisaties – toeleiders - die voor deze mensen een traject uitstippelen waarbij wij hen een stage in onze organisatie aanbieden met interne begeleiding.”

Bart Vandamme - Familiehulp

"Een functie als verzorgende laat weinig niveauverschillen toe. Daarom geven we onze medewerkers de kans om zich te specialiseren in bepaalde problemen als dementie of kansarmoede."

Spreek je waardering uit

Onderschat het werk toch niet. Mensen werken bij Familiehulp snel alleen, zonder toezicht, bijvoorbeeld via het dienstenchequesysteem. Dat vraagt een sterke arbeidsethos wat niet altijd even evident is. “We proberen ook hier een oplossing te vinden door mensen in teams te laten werken waarbij de teamgenoten beperkt contact houden met elkaar, bijvoorbeeld via sociale media. Het helpt deze mensen, maar blijft tegelijk beperkt. Het is niet hetzelfde als met collega’s fysiek in dezelfde ruimte aan de slag te zijn.”

“Willen we, in het algemeen, de jobs aantrekkelijker maken en een aantrekkelijke werkgever zijn, dan moeten we het profiel van de huishoudhulp en de verzorgenden in een beter maatschappelijk daglicht plaatsen”, gaat Bart Vandamme verder. “Geef deze mensen de erkenning waar ze recht op hebben. Nu is het zelfbeeld van een huishoudhulp jammer genoeg niet altijd zo positief (ze zijn ‘maar’ huishoudhulp). We proberen daar intern en extern aandacht aan te schenken door onze waardering uit te spreken voor wat ze doen, te wijzen op het belang van hun job.”

Referentiedeskundigen

Kenmerkend voor de sector zijn de beperkte carrièremogelijkheden en dus vrij vlakke loopbanen. “Een functie als verzorgende laat weinig niveauverschillen toe. Daarom geven we onze medewerkers de kans om zich te specialiseren in bepaalde problemen als dementie of kansarmoede. Zo worden ze referentiedeskundigen waarop hun collega’s steeds een beroep kunnen doen.” De geïnteresseerden worden tijdens de werkuren bijgeschoold via kortdurende opleidingen doorheen het jaar. Ondertussen lopen er in elke regio al enkele referentiedeskundigen rond.

Minstens even belangrijk bij Familiehulp is de aandacht voor rematching. Huishoudhulp, verzorgende,… het zijn beroepen waar fysieke klachten regelmatig voorkomen. Met soms langdurige ziekte als gevolg. Bart Vandamme: “We proberen voor deze mensen een andere functie binnen de organisatie te vinden, maar dat lukt in zeer beperkte mate. Zo kunnen sommigen naar een oppasfunctie doorstromen. Hun taken draaien dan vooral rond begeleiding en ondersteuning van cliënten, en minder rond fysiek werk. Alleen: hier hebben we er maar enkele tientallen van nodig, terwijl onze organisatie toch meer dan 12.000 medewerkers telt, met relatief veel langdurig zieken.”

Andere oplossing, waarover nog wordt nagedacht, is deze collega’s in duo laten werken. Maar dit mag niet uitdraaien op een extra belasting voor de andere collega. Kortom: de uitwijkmogelijkheden zijn beperkt. Over de bedrijfsmuren kijken dan maar? “Ook hier zoeken we naar mogelijkheden. Moeilijkheid is dat het veelal gaat om kortgeschoolde mensen en die zitten nu eenmaal vaak in fysiek belastende jobs.”

Hoge anciënniteit in moeilijke sector

Wilt u zich verder laten inspireren?

Download dan de gezamenlijke inspiratienota van Acerta en Etion.

De aanpak van Familiehulp werpt duidelijk vruchten af. Uit een eerste onderzoek vorig jaar blijkt dat de medewerkers zeer tevreden zijn. Ze hebben een gevoel van waardering van de klanten en de werkgever, weten de vrij grote autonomie in de job wel te appreciëren waardoor ze veel zelf mogen beslissen over de dagelijkse invulling van hun job.

Ook de retentie is groot, zeker bij de gekwalificeerde verzorgenden. Bij de dienstencheques ligt dit iets moeilijker omwille van de beperkte financiële voorwaarden en context. Sommigen gebruiken de job van huishoudhulp als springplank naar een andere job. Toch mag Familiehulp een gemiddelde anciënniteit neerpennen van 16 jaar bij de verzorgenden, 13 jaar bij de huishoudhulpen in de gezinszorg en ook zes jaar bij de huishoudhulpen via dienstencheques. “Dat wil toch zeggen dat mensen graag bij ons werken”, besluit Bart Vandamme tevreden.

Dit artikel maakt deel uit van het dossier 'Dossier Matching & rematching'.
Publicatiedatum: 13/12/2018 - 06:59
Auteur: Katleen Weytjens

HRM

19/02/21 - 15:19 Optimisten functioneren beter10/12/20 - 07:43 Kwart bedienden krijgt bonus in 202010/12/20 - 07:26 Carglass: 'De beste werkplek waar je ooit zult werken'10/12/20 - 06:04 Ziek op vrijdag? Veel kans dat het opgehoopte frustratie is26/11/20 - 08:59 Aanpassingsvermogen van medewerkers als voornaamste ‘future skill’26/11/20 - 07:13 Carglass verkozen tot HR-ambassadeur 202012/11/20 - 07:08 Wat is de kijk van werkgevers op verloning?12/11/20 - 06:38 Driekwart meer geleidelijke werkhervattingen na ziekte29/10/20 - 08:58 4 op de 10 werknemers hebben meer stress29/10/20 - 08:25 Wat bepaalt het werkgeluk van de HR-professional?

Arbeidsmarkt & -beleid

12/05/21 - 07:44 Corona of niet, bedrijven blijven duurzaam werken12/05/21 - 07:41 Nederlanders krijgen slechts om de 5 jaar vrijaf op Bevrijdingsdag26/11/20 - 09:00 Discriminatie? Eigen schuld!11/11/20 - 07:10 69% werknemers wil vakbond als medebestuurder van bedrijf29/10/20 - 08:24 Coronacrisis boycot aanwerving jongeren14/10/20 - 22:16 Minder extralegale voordelen maar lagere heffing op loon01/10/20 - 07:38 Arbeidsmarkt staat stil: minder aanwervingen, minder ontslagen17/09/20 - 06:43 Hoe kijkt de werkwereld naar Covid-19?17/09/20 - 06:32 Artificiële intelligentie voorspelt welke jobs jij interessant vindt02/09/20 - 21:52 Studentenjobs herstellen van coronaschok

Leiderschap

12/05/21 - 07:58 Breuken in psychologisch contract triggeren burn-out12/05/21 - 07:42 België scoort in lijst landen met ‘meest bekeken werknemers’26/02/21 - 12:30 Philippe Weiler (Lidl) verkozen tot CSR Professional of the Year 202019/02/21 - 15:17 Managers lonken naar de buitendeur16/02/21 - 15:59 Finalist CSR Professional of the Year Philippe Weiler16/02/21 - 15:55 Finalist CSR Professional of the Year Winok Oplinus16/02/21 - 15:44 Finalist CSR Professional of the Year Marleen Evenepoel15/02/21 - 10:38 Duurzaam ondernemen, waarom (niet)?10/12/20 - 06:54 Hoge variabele beloning top is zegen en vloek voor winst26/11/20 - 07:23 Corona boost vertrouwen in werknemers

Juridisch

12/11/20 - 06:49 Sociale verkiezingen: wie stemt online?17/09/20 - 06:19 Ook mantelzorgers kunnen nu thematisch verlof opnemen20/08/20 - 07:23 Tijdelijke of economische werkloosheid: wat zijn de voorwaarden?06/08/20 - 06:54 De consumptiecheque van A tot Z16/07/20 - 06:55 Het corona-tijdskrediet: iets voor jouw medewerkers?15/07/20 - 18:43 Tijdelijke werkloosheid vanaf september: zo ben je mee30/01/20 - 10:30 Onbeperkt verlof geven, mag dat?23/01/20 - 14:49 Zal technologie de HR-wereld veranderen?12/12/19 - 06:58 Moet je altijd een eindejaarspremie betalen?28/11/19 - 06:27 Neem alle vakantiedagen op!

Blog

16/07/20 - 06:53 Naar een kwaliteitslabel voor het thuiskantoor11/06/20 - 06:54 Een inclusieve mentaliteit opbouwen in je team, hoe doe je dat?28/05/20 - 06:39 Waarom inzetten op gelijk loon voor mannen en vrouwen niet genoeg is16/01/20 - 06:32 Waarom op de toppen van je tenen staan, pijn doet05/12/19 - 06:24 Van mentor of coach naar bron van inspiratie en energie03/10/19 - 06:45 Hoe leg je de basis voor een ideale werkomgeving voor data scientists?16/05/19 - 08:38 Wat bedrijven kunnen leren van Ajax02/05/19 - 06:24 Jobads en headhunters, maak plaats voor de eigen medewerker!11/04/19 - 06:46 Zijn genderquota dan toch nodig?28/02/19 - 06:54 Succes hebben én gelukkig zijn

Jobhop

14/10/20 - 21:53 Jobhop: Kurt Van Raemdonck14/10/20 - 21:47 Jobhop: Claudia Baes14/10/20 - 21:42 Jobhop: Dieter Hinnens01/10/20 - 06:42 Ann Cattelain wordt CEO van Federgon30/09/20 - 16:57 Jobhop: Caroline Aelvoet30/09/20 - 16:55 Jobhop: Floriane Thomas30/09/20 - 16:52 Jobhop: Peter Van Ostaeyen16/09/20 - 18:44 Jobhop: Els Debaere16/09/20 - 18:40 Jobhop: Tom Verstraete16/09/20 - 18:31 Jobhop: Stephanie Timmermans

Events

12/04/21 - 14:09 HRPro nationaal congres: Learn - Grow - Win14/03/21 - 18:41 Leiderschap vanuit paardenkracht gedemonstreerd14/03/21 - 18:26 On- & Reboarding: how to's12/01/21 - 11:04 Vooringenomenheid, een sluipend gif26/11/20 - 11:52 PMClub: Geen angst voor angst01/10/20 - 09:40 HR, Leadership and Sustainability17/09/20 - 16:06 CSR Professional of the Year 202009/09/20 - 12:51 In hoeverre heeft Covid-19 de Leider besmet? (PMClub)15/04/20 - 15:19 PMC-webinar: Arbeidsmarkt tijdens en na covid-19-periode05/03/20 - 11:40 HR Gala

Dossiers

09/10/20 - 05:14 HR GETOETST18/06/20 - 07:46 Dossier: Ontslag29/03/20 - 15:31 Learning & Development12/12/19 - 06:45 DOSSIER: Individualiseren07/11/19 - 06:37 Human Capital in een tijd van contradicties17/10/19 - 05:39 Innoverende HR in de praktijk05/09/19 - 06:43 Digitalisering & HR20/03/19 - 22:15 DOSSIER Creatief met talent in tijden van arbeidskrapte07/03/19 - 07:48 De arbeidswet ontrafeld21/02/19 - 16:26 CSR is een trend, geen hype