3 op 4 beeldschermwerkers hebben wekelijks visuele klachten

BrilOnderzoek - Twee op drie hadden het voorbije jaar fysieke klachten. Voor 7% mondden deze klachten uiteindelijk uit in afwezigheid. En hoe zit het met de concentratie en de stress? Nauwelijks beter…

Volgens onderzoek van HR-dienstverlener Attentia is de Belgische werknemer vaker ziek dan zo’n tien jaar geleden. Het ziekteverzuim (kort + lang) steeg met liefst 33%. Gemiddeld is nu 8% van de medewerkers een tijdje afwezig van het werk. Opvallend is dat het aantal langdurig zieken met ongeveer de helft gestegen is ten opzichte van tien jaar geleden. Dit absenteïsme is niet leeftijdsgebonden, want in elke leeftijdsgroep is de stijging zichtbaar.

Uit self assesments bij 6500 beeldschermwerkers blijkt dat het ook in deze groep qua gezondheid niet zo schitterend is. Twee op drie klagen over fysieke problemen, vooral in de nek (33%), onderrug (32%) en schouders (25%). 74% gaat minstens een keer per week na een werkdag met visuele klachten naar huis.

Het ziekteverzuim steeg de voorbije tien jaar met liefst 33%.

Wat was ik alweer aan het doen?

Ruim de helft van de beeldschermwerkers vindt daarnaast dat zijn concentratievermogen afneemt. Bijna vier op tien klagen over stress, met symptomen als angst, slaapstoornissen en vermoeidheid. 23% vertoont een hoge herstelnood, ze hebben meer tijd nodig om te ontspannen en te herstellen van de stress. Hun risico op een burn-out ligt dan ook hoger.

Toch ook goed nieuws: de Belg vertoont een hoog engagement (83%) en heeft plezier in de job (81%).

Bewegen bij Baloise

Verzekeraar Baloise schenkt de jongste jaren extra aandacht aan welzijn. “We zijn absoluut overtuigd van het belang van vitaliteit en het aanzetten tot meer beweging”, vertelt Jürgen Platel, interne preventieadviseur. “Sinds 2014 zetten wij met ons welzijnsbeleid daar meer en meer op in. Bijvoorbeeld door het aanbieden van fit check-ups, veerkrachtsessies, sportevents (zoals de 10-miles van Antwerpen), yoga, gezondheidsambassadeurs die een persoonlijke gezondheidsbegeleiding krijgen, fitnesszaal enz. Vanuit de medewerkers krijgen we enthousiaste reacties en merken we dat zij meer geëngageerd tegenover hun werkgever staan.”

Publicatiedatum: 15/11/2018 - 06:59

HRM

17/01/19 - 07:01 CxO for 1 week17/01/19 - 06:55 3 tips om je evaluatiesysteem te upgraden16/01/19 - 17:00 Hoeveel houden we nog van onze bedrijfswagen?09/01/19 - 20:44 De 8 meest gelezen artikels van 201809/01/19 - 18:51 Welke HR-trends kleuren 2019?19/12/18 - 20:02 Lagere functie en lager loon? Nee, bedankt13/12/18 - 06:59 Familiehulp: creatief in talent06/12/18 - 06:43 Hoog tijd voor actie, HR!06/12/18 - 06:42 Horen we nog bij elkaar?29/11/18 - 06:53 6 tips om meer introverten aan te werven

Arbeidsmarkt & -beleid

10/01/19 - 07:14 No jobs19/12/18 - 18:45 Maar hij spreekt geen Nederlands…19/12/18 - 14:11 Thomas More zoekt partnerbedrijven (voor vaste relatie)13/12/18 - 06:30 Demografiefonds chemie zet duurzame loopbanen vast op agenda12/12/18 - 21:54 Hoe leergierig ben jij?11/12/18 - 16:12 Evenementensector verschaft werk aan meer dan 80.000 mensen28/11/18 - 20:19 Deze landen weten het best talent aan te trekken en behouden28/11/18 - 19:50 Eens freelancer, altijd freelancer22/11/18 - 06:59 “HR-dienstverlening is een antwoord op koorts op arbeidsmarkt”22/11/18 - 06:17 Belgen zoeken job in buitenland… op feestdagen

Leiderschap

13/12/18 - 07:00 Duurzaam ondernemen: een fulltime job?05/12/18 - 14:45 Award Inclusieve Onderneming voor ‘vluchtelingenbedrijf’28/11/18 - 14:29 Deskundige jury zkt. CSR Professional of the Year 201821/11/18 - 10:04 “Een titel als CSR Professional of the Year opent deuren”08/11/18 - 07:30 GDPR naleven: geen onmogelijke opdracht08/11/18 - 07:20 Nomineer nu de CSR Professional of the Year 2018!07/11/18 - 16:35 Zelfsturende teams, zijn we er klaar voor?25/10/18 - 07:27 Een kompas, lichtbakens en de sherpa25/09/18 - 07:37 Vergroot je netwerk … in de fitness05/09/18 - 13:55 Hoe word je CEO?

Juridisch

16/01/19 - 15:38 Uitzendarbeid nu ook voor federale overheidsdiensten10/01/19 - 06:25 Met bedrijfsgsm bellen naar astrolijnen, mag dat?20/12/18 - 06:12 Slecht weer kan arbeidsovereenkomst ‘bevriezen’06/12/18 - 07:05 Verboden te werken op feestdagen?05/12/18 - 20:43 Taxshift verhoogt nettoloon met minimum 36 euro22/11/18 - 06:55 Einde arbeidsrelatie geeft geen garantie op werkloosheidsuitkering08/11/18 - 06:34 Kan je de functie van een werknemer zomaar veranderen?18/10/18 - 07:22 Bonus: Hoe kan je voordelig belonen voor collectief lager verzuim?04/10/18 - 07:56 Stap je over naar de concurrent? Opletten!20/09/18 - 06:46 Kosten eigen aan werkgever, hoe zit dat weer?

Blog

20/12/18 - 06:09 De Profit van focus op People20/06/18 - 19:06 Van oorlog om talent naar opportuniteit?13/06/18 - 16:19 6 tips om de thuiswerkplek succesvol te implementeren02/05/18 - 07:20 Stapvoets is de snelste weg naar een betere mobiliteit26/03/18 - 10:23 Ken jij de vier Aziatische carrièreopties?06/03/18 - 06:50 Bescheidenheid siert ook een leider01/03/18 - 06:35 Ik heb het gehad met de files...20/02/18 - 07:03 3D-HR: omlaag, omhoog en opzij24/01/18 - 17:37 Cultuur + Technologie + Data = Employee Engagement17/01/18 - 10:01 Kijk niet enkel met je organisatiebril

Jobhop

16/01/19 - 17:39 Jobhop: Emma Braeye16/01/19 - 17:31 Jobhop: Jolyn Gelens16/01/19 - 17:28 Jobhop: Elke Pringels16/01/19 - 16:48 Jobhop: Erik Debackere09/01/19 - 21:15 Jobhop: Michelle Van Looy09/01/19 - 21:11 Jobhop: The Tipping Point09/01/19 - 21:01 Jobhop: Christophe Vanden Eede09/01/19 - 19:31 Jobhop: Filip Baptist19/12/18 - 19:49 Jobhop: Veerle Hanssens19/12/18 - 19:43 Jobhop: Roeland Broeckaert

Events

08/11/18 - 06:02 CSR Professional of the Year24/10/18 - 23:04 HRM Inspiration Day 2018 - WIN GRATIS INKOM!04/10/18 - 15:21 Iedereen coachee07/06/18 - 16:18 HR-GALA 2018, met voorprogramma MOBILITEIT11/04/18 - 08:44 Werkgeluk 202019/03/18 - 09:53 HR in de zorg: Is leren de geheime superkracht?20/02/18 - 12:29 Meer events?13/02/18 - 12:54 Masterclass Recruitment Analytics06/02/18 - 09:33 Arbeidsre-integratie bij langdurige ziekte22/12/17 - 11:18 De uitdagingen van Arbeidsmarkt 4.0

Dossiers

06/12/18 - 08:32 Dossier Matching & rematching12/10/18 - 05:39 Innoverende HR in de praktijk07/06/18 - 07:48 De arbeidswet ontrafeld06/06/18 - 22:18 Langer werken: hoe worden we samen 100?24/05/18 - 07:22 Recruitment analytics14/03/18 - 16:42 De hartslag van arbeidsmarkt 4.021/02/18 - 16:26 CSR is een trend, geen hype06/11/17 - 16:36 De toekomst in beweging15/06/17 - 09:47 Re-integratie = kansen benutten14/06/17 - 09:00 #LerenuitBoeken