Een inclusieve mentaliteit opbouwen in je team, hoe doe je dat?

OPINIE - “Goede bedoelingen zijn niet genoeg”, stelt Jeff Bezos, oprichter van Amazon. “Je hebt instrumenten en mechanismen nodig om acties voor meer diversiteit en inclusie te stimuleren”, vult Kamini Aisola, country manager Benelux bij Amazon Web Services aan. Ze deelt zes zeer concrete lessen die ze leerde tijdens haar 20 jaar in de techindustrie.

Gastauteur: Kamini Aisola, Country Manager Benelux Amazon Web Services (AWS)

Als ik het over diversiteit en inclusie heb, komen er enkele woorden van Jeff Bezos, de oprichter van Amazon, in me op: "goede bedoelingen zijn niet goed genoeg". Dit kwam aan bod toen hij het over innovatie had: het betekent dat als je iets wilt creëren dat herhaalbaar, schaalbaar, meetbaar en impactvol is, je meer nodig hebt dan een groep senior managers en ingenieurs die slim en gepassioneerd zijn. Je hebt mechanismen nodig. Dit is precies wat ook nodig is voor diversiteit en inclusie.

Een belangrijke les in mijn carrière in de IT is dat je, om een inclusieve cultuur te promoten, de juiste mechanismen moet implementeren. Waarom? Omdat deze mechanismen de subjectiviteit in het besluitvormingsproces wegnemen en van jouw bedrijf een meer inclusieve werkplek maken. Hier zijn een paar van de lessen die ik heb geleerd in de 20 jaar dat ik werkzaam ben in de tech-industrie.

  1.  Kies de juiste woorden om diverse profielen te bereiken

Er wordt veel gesproken over 'innovatie' in de tech-industrie. Het is een intrigerend woord voor iemand die al betrokken is in technologie en het in bepaalde contexten gewend is te horen. Maar wist je dat het woord 'innovatie' vrouwen niet inspireert om een carrière in de tech-industrie na te streven? Dit was een vraag die ik vorig jaar op de European Women in Tech Conference 2019 in Amsterdam heb gesteld.

De verklaring komt uit een studie die mijn collega's in het Verenigd Koninkrijk met WISE hebben uitgevoerd, de campagne voor gendergelijkheid in de wetenschap, technologie en techniek, waarin wordt gekeken naar de barrières voor vrouwen die een carrière in de sector nastreven.  Eén van de belangrijkste constateringen was dat zinnen als 'probleemoplossing', 'verbetering van het leven van mensen' en 'vereenvoudiging van het complex' vrouwen veel vaker aanspraken dan 'innovatie' of 'innovator'. Het laat zien dat, terwijl het praten over diversiteit en inclusie een goed begin is, we in elk aspect van onze werkdag inclusieve taal moeten implementeren.

Eén van de initiatieven die we bij Amazon hebben genomen is een herziening van al onze functiebeschrijvingen, om ervoor te zorgen dat de taal die we gebruiken toegankelijk is voor iedereen.

  1. Neem vooroordelen weg in het wervingsproces

Een andere les die ik heb geleerd is dat we de juiste processen hebben om een gevarieerde reeks kandidaten op een eerlijke manier te beoordelen. Een mechanisme dat we hiervoor hebben, bij Amazon, is de 'Bar Raiser'. Een bar raiser is een interviewer die vanuit een andere afdeling in het wervingsproces wordt gebracht om een objectieve derde partij te zijn. Door iemand in te schakelen die niet direct bij het team betrokken is, willen we een open, accurate en onbevooroordeelde beoordeling van de kandidaat garanderen.

  1. Evalueer ideeën eerlijk

Uit ervaring weet ik dat als je niet oplet, je gemakkelijk een beslissing kunt nemen op basis van emoties en niet op basis van feiten. Wat ik daarmee bedoel is dat als je geen mechanismen hebt, je natuurlijk een idee steunt, alleen maar omdat je je dicht bij de persoon die het presenteert voelt of vanwege zijn of haar charisma. Dit soort subjectieve besluitvorming sluit automatisch mensen uit die niet dezelfde kansen hebben als ze hun ideeën aan het leiderschapsteam voorleggen.

Bij Amazon, wanneer we een idee hebben voor een nieuw product of dienst, beginnen we niet met het coderen maar schrijven we een persbericht waarin we uitleggen hoe dat idee er voor een klant uit zal zien. Dit is geen echt persbericht - het is een visiedocument. Door terug te werken vanuit het perspectief van de klant, nemen we ook alle lastige vragen op waar we misschien nog geen antwoord op hebben.  We delen het document om zoveel mogelijk feedback te verzamelen. Het belangrijkste doel is om de klant centraal te stellen, maar het betekent ook dat we een duidelijk mechanisme hebben waarmee iedereen, waar dan ook in het bedrijf, zijn of haar ideeën in de praktijk kan brengen.

  1. Het hebben van een inclusieve bedrijfscultuur

Het hebben van mechanismen voor het aansturen van innovatie is cruciaal, maar uiteindelijk gaat het erom dat de juiste mensen worden gevonden om ze te gebruiken. We streven er voortdurend naar om teams van mensen met verschillende achtergronden en verschillende vaardigheden op te bouwen.

Een ding dat iedereen die we werven gemeen heeft, is hun vermogen om onze leiderschapsprincipes te laten zien. We hebben een set van 14 leiderschapsprincipes die we elke dag gebruiken, of het nu gaat om het bespreken van ideeën voor nieuwe projecten of om het bepalen van de beste aanpak voor het oplossen van een probleem. Op deze manier hebben we een duidelijke cultuur, met hetzelfde referentiepunt voor alle medewerkers.

Zo’n duidelijke cultuur stelt de medewerkers in staat om de bedrijfsfilosofie te begrijpen en de missie van het bedrijf te omarmen. Bovendien stelt het gebruik van deze leiderschapsprincipes de teams in staat om vooroordelen in het besluitvormingsproces weg te nemen en iedereen op basis van dezelfde criteria te evalueren. Het hebben van de leiderschapsprincipes verwijdert subjectiviteit in alle delen van het bedrijf van het aannemen tot aan promotieprocessen en projectmanagement en maakt van Amazon een meer inclusief bedrijf.

Ze herinneren me eraan dat we boven alles op zoek zijn naar mensen die zich veranderingen kunnen voorstellen en dingen voor elkaar kunnen krijgen.

  1. Het aanmoedigen van feedback op alle niveaus

Ik geloof sterk in het aanmoedigen van mijn team om verantwoordelijkheid te nemen, om mijn beslissingen met respect aan te vechten als ze het er niet mee eens zijn, om te luisteren, openhartig te spreken, en ook om zelfkritisch te zijn. Het is niet altijd gemakkelijk. Ik moet soms wat ongemakkelijke discussies accepteren - maar het is het waard.

Ik probeer een cultuur op te bouwen waarin iedereen zijn of haar ideeën kan brengen, en innovatief kan denken en handelen. Onderdeel hiervan is dat iedereen in de ruimte de mogelijkheid heeft om te spreken, feedback te geven en te ontvangen, zonder oordeel. Met mijn team geef ik elke keer dat we vergaderen specifieke rollen aan verschillende mensen. Dit betekent dat mensen die soms wat terughoudender zijn om naar voren te komen, verantwoordelijkheid kunnen nemen of feedback kunnen geven, zonder dat ze zich daarvoor zelf hoeven aan te melden. Ik heb gemerkt dat het mijn team in staat stelt om hun mening te geven en dat het meer waarde creëert voor de mensen, maar ook voor het bedrijf.

  1. Creëer veilige ruimtes om te verbinden, te spreken en te leren

Het is belangrijk voor jonge professionals om mensen te vinden die ze respecteren en bewonderen om als hun mentor te fungeren. Het is ook het geval voor meer ervaren professionals, om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Het is niet altijd gemakkelijk om een mentor te vinden die de kennis en het luisterend oor brengt waar we naar op zoek zijn. Wat mij heeft geholpen, is dat ik deel uitmaak van alumniverenigingen en brancheorganisaties. Door buiten het werk te zijn, in een omgeving van gemeenschappelijk belang, werd het gemakkelijker om mensen te ontmoeten, vragen te stellen en aan te duiden waar ik hulp nodig heb. Ik denk echter niet dat je alleen op externe organisaties of netwerken kunt vertrouwen. Het is ook van vitaal belang om dit soort kansen aan medewerkers te bieden.

Het is zo belangrijk om te delen en van elkaar te leren. Zoals ik in het begin al zei - praten over diversiteit en inclusie is geweldig, maar goede bedoelingen alleen werken niet. Het gaat om instrumenten en mechanismen die we inzetten om de acties die we ondernemen te stimuleren, wat ons zal helpen om diversiteit en inclusie te bereiken.

Publicatiedatum: 11/06/2020 - 06:54

Blog

16/07/20 - 06:53 Naar een kwaliteitslabel voor het thuiskantoor28/05/20 - 06:39 Waarom inzetten op gelijk loon voor mannen en vrouwen niet genoeg is16/01/20 - 06:32 Waarom op de toppen van je tenen staan, pijn doet05/12/19 - 06:24 Van mentor of coach naar bron van inspiratie en energie03/10/19 - 06:45 Hoe leg je de basis voor een ideale werkomgeving voor data scientists?16/05/19 - 08:38 Wat bedrijven kunnen leren van Ajax02/05/19 - 06:24 Jobads en headhunters, maak plaats voor de eigen medewerker!11/04/19 - 06:46 Zijn genderquota dan toch nodig?28/02/19 - 06:54 Succes hebben én gelukkig zijn20/02/19 - 16:29 Ecologie zit ook in werksystemen

Arbeidsmarkt & -beleid

12/05/21 - 07:44 Corona of niet, bedrijven blijven duurzaam werken12/05/21 - 07:41 Nederlanders krijgen slechts om de 5 jaar vrijaf op Bevrijdingsdag26/11/20 - 09:00 Discriminatie? Eigen schuld!11/11/20 - 07:10 69% werknemers wil vakbond als medebestuurder van bedrijf29/10/20 - 08:24 Coronacrisis boycot aanwerving jongeren14/10/20 - 22:16 Minder extralegale voordelen maar lagere heffing op loon01/10/20 - 07:38 Arbeidsmarkt staat stil: minder aanwervingen, minder ontslagen17/09/20 - 06:43 Hoe kijkt de werkwereld naar Covid-19?17/09/20 - 06:32 Artificiële intelligentie voorspelt welke jobs jij interessant vindt02/09/20 - 21:52 Studentenjobs herstellen van coronaschok

HRM

19/02/21 - 15:19 Optimisten functioneren beter10/12/20 - 07:43 Kwart bedienden krijgt bonus in 202010/12/20 - 07:26 Carglass: 'De beste werkplek waar je ooit zult werken'10/12/20 - 06:04 Ziek op vrijdag? Veel kans dat het opgehoopte frustratie is26/11/20 - 08:59 Aanpassingsvermogen van medewerkers als voornaamste ‘future skill’26/11/20 - 07:13 Carglass verkozen tot HR-ambassadeur 202012/11/20 - 07:08 Wat is de kijk van werkgevers op verloning?12/11/20 - 06:38 Driekwart meer geleidelijke werkhervattingen na ziekte29/10/20 - 08:58 4 op de 10 werknemers hebben meer stress29/10/20 - 08:25 Wat bepaalt het werkgeluk van de HR-professional?

Leiderschap

12/05/21 - 07:58 Breuken in psychologisch contract triggeren burn-out12/05/21 - 07:42 België scoort in lijst landen met ‘meest bekeken werknemers’26/02/21 - 12:30 Philippe Weiler (Lidl) verkozen tot CSR Professional of the Year 202019/02/21 - 15:17 Managers lonken naar de buitendeur16/02/21 - 15:59 Finalist CSR Professional of the Year Philippe Weiler16/02/21 - 15:55 Finalist CSR Professional of the Year Winok Oplinus16/02/21 - 15:44 Finalist CSR Professional of the Year Marleen Evenepoel15/02/21 - 10:38 Duurzaam ondernemen, waarom (niet)?10/12/20 - 06:54 Hoge variabele beloning top is zegen en vloek voor winst26/11/20 - 07:23 Corona boost vertrouwen in werknemers

Juridisch

12/11/20 - 06:49 Sociale verkiezingen: wie stemt online?17/09/20 - 06:19 Ook mantelzorgers kunnen nu thematisch verlof opnemen20/08/20 - 07:23 Tijdelijke of economische werkloosheid: wat zijn de voorwaarden?06/08/20 - 06:54 De consumptiecheque van A tot Z16/07/20 - 06:55 Het corona-tijdskrediet: iets voor jouw medewerkers?15/07/20 - 18:43 Tijdelijke werkloosheid vanaf september: zo ben je mee30/01/20 - 10:30 Onbeperkt verlof geven, mag dat?23/01/20 - 14:49 Zal technologie de HR-wereld veranderen?12/12/19 - 06:58 Moet je altijd een eindejaarspremie betalen?28/11/19 - 06:27 Neem alle vakantiedagen op!

Jobhop

14/10/20 - 21:53 Jobhop: Kurt Van Raemdonck14/10/20 - 21:47 Jobhop: Claudia Baes14/10/20 - 21:42 Jobhop: Dieter Hinnens01/10/20 - 06:42 Ann Cattelain wordt CEO van Federgon30/09/20 - 16:57 Jobhop: Caroline Aelvoet30/09/20 - 16:55 Jobhop: Floriane Thomas30/09/20 - 16:52 Jobhop: Peter Van Ostaeyen16/09/20 - 18:44 Jobhop: Els Debaere16/09/20 - 18:40 Jobhop: Tom Verstraete16/09/20 - 18:31 Jobhop: Stephanie Timmermans

Events

12/04/21 - 14:09 HRPro nationaal congres: Learn - Grow - Win14/03/21 - 18:41 Leiderschap vanuit paardenkracht gedemonstreerd14/03/21 - 18:26 On- & Reboarding: how to's12/01/21 - 11:04 Vooringenomenheid, een sluipend gif26/11/20 - 11:52 PMClub: Geen angst voor angst01/10/20 - 09:40 HR, Leadership and Sustainability17/09/20 - 16:06 CSR Professional of the Year 202009/09/20 - 12:51 In hoeverre heeft Covid-19 de Leider besmet? (PMClub)15/04/20 - 15:19 PMC-webinar: Arbeidsmarkt tijdens en na covid-19-periode05/03/20 - 11:40 HR Gala

Dossiers

21/02/21 - 16:26 CSR is een trend, geen hype09/10/20 - 05:14 HR GETOETST18/06/20 - 07:46 Dossier: Ontslag29/03/20 - 15:31 Learning & Development12/12/19 - 06:45 DOSSIER: Individualiseren07/11/19 - 06:37 Human Capital in een tijd van contradicties17/10/19 - 05:39 Innoverende HR in de praktijk05/09/19 - 06:43 Digitalisering & HR20/03/19 - 22:15 DOSSIER Creatief met talent in tijden van arbeidskrapte07/03/19 - 07:48 De arbeidswet ontrafeld