Artificiële intelligentie voorspelt welke jobs jij interessant vindt
Een nieuwe job vinden, dat is niet gemakkelijk. Probeer maar eens goed in te schatten welke job jou ligt en bij je profiel past. Bij VDAB neemt artificiële intelligentie nu die taak over van een vragenlijst met meer dan honderd vragen. Tijdswinst: van 45 naar 10 minuten!
Meer dan honderd vragen om een idee te krijgen van welke beroepen aansluiten bij je profiel en interesses … Veel sollicitanten verloren onderweg de moed en vulden deze beroepsoriëntatietest van VDAB niet volledig in. De Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst ging daarom op zoek naar oplossingen om de test gebruiksvriendelijker te maken en tegelijkertijd de beroepsvoorstellen te verbeteren.
Samen met de Belgische softwareontwikkelaar en AI-expert Radix ontwikkelde VDAB de digitale tool ‘Oriënt’, die dankzij machine learning de oriëntatietest inkort en nauwkeuriger maakt.
Verwachte én onverwachte jobs
Oriënt maakt gebruik van datasets van VDAB en artificiële intelligentie-algoritmes om de verbanden tussen interesses en beroepen te leren. Tijdens de test houdt het algoritme rekening met de eerdere antwoorden van de gebruiker om met gerichte opvolgvragen snel passende beroepen voor te stellen. Dankzij het algoritme vullen werkzoekenden de oriëntatietest van VDAB meer dan vier keer zo snel in. Waar zij vroeger gemiddeld 45 minuten deden over de klassieke vragenlijst verlaagde Oriënt die tijd tot 10 minuten.
Enkele voorbeelden uit de vragen die werkzoekenden voorgelegd krijgen zijn of zij al dan niet graag fysiek werk doen, graag advies geven, of het interessant zouden vinden om in de gezondheidssector te werken. Na het invullen van de vragenlijst krijgt de werkzoekende een op maat gemaakte aanbeveling met beroepen die hem of haar kunnen interesseren.
De oriëntatietest gidst werkzoekenden naar jobs die in de lijn liggen van hun interesses en verwachtingen, maar daagt de werkzoekende ook uit om nieuwe jobs te overwegen die voordien nog niet op zijn of haar radar stonden. Zo kan Oriënt mensen inspireren om zich te herscholen of om te solliciteren op nieuwe vacatures.
De laatste maanden nam het aantal werkzoekenden in Vlaanderen gevoelig toe als gevolg van de coronacrisis. Software die helpt om werkzoekenden naar werk te gidsen dat hen interesseert en voldoening geeft, is zo relevanter dan ooit. Ook voor werkgevers kan dit alleen maar interessant zijn: hoe gerichter kandidaten solliciteren, hoe meer kans op een goede match en hoe minder sollicitanten men moet teleurstellen.
HRM – arbeidsmarkt – duurzaam werken