Oudere werkenden: wie zijn ze en waarom werken ze (nog)?
Bijna een op vijf werkenden in de EU is 55 jaar of ouder, en dit aandeel neemt nog verder toe. De groepen 60+ en zelfs 65+ dikken nog sneller aan. Ouderen werken dan wel vaker minder uren, maar belangrijk: ze werken graag en zijn best tevreden met hun job!
Steeds meer mensen werken. Hun aantal dikte de voorbije tien jaar (2008-2018) aan met 3,5% in de EU. Dat berekende Eurostat, de statistische dienst van de Europese Unie. Bij ouderen viel de toename in hoge, dubbele cijfers te noteren: het aantal werkenden in de leeftijdsgroep 60-64 jaar verdubbelde, de groep 65-69-jarigen en de 55-59-jarigen namen met respectievelijk 95% en 65% toe.
Het groeiende aantal vrouwen op de arbeidsmarkt is daar niet vreemd aan. Ook steeds meer werkenden van buiten de EU versterkten de rangen, zeker ook onder de ouderen.
Deeltijds of als freelancer
Ook opvallend: oudere werknemers kiezen wel eens om de laatste werkjaren het wat rustiger aan te doen en gaan deeltijds werken. Anderen beslissen om deeltijds of als freelancer verder te gaan ná hun pensioen. In 2018 was bijna een op vijf werkenden deeltijds aan de slag (31,3% van de vrouwen en 8,7% van de mannen). Bij ouderen loopt dit aandeel op tot de helft of meer. Gemiddeld werken de 65-74-jarigen 24,1 uren per week.
Een leven als zelfstandige is voor sommige oudere mensen een manier om aan de slag te blijven. Denk aan de accountant die consultant wordt, de leerkracht die privé-begeleider wordt etc. In België is meer dan de helft van de werkende 65-74-jarigen zelfstandige.
Mannen schrijven meer werkjaren op hun cv dan vrouwen. Een nu vijftienjarige man in de EU zal waarschijnlijk met pensioen gaan na 38,6 jaar werken; een nu even oude vrouw na 33,7 jaar. Dit verschil is vooral te verklaren door het groter aandeel vrouwen dat hun carrière even on hold zet omwille van het gezin en van de verschillende wettelijke pensioenleeftijden in sommige EU-landen.
Hoe ouder, hoe meer tevreden met de job
Volgens de cijfers van Eurostat zit het wel goed met de jobtevredenheid in de EU. Zo is liefst 90% van de 15-64 jarigen tevreden met de job. Bij 65-74-jarigen loopt dit aandeel verder op tot 94%.
Onder oudere mensen leeft nog meer de gedachte dat de belangrijkste taak van mannen in het leven is om geld te verdienen. Jongeren zijn hiervan minder overtuigd. Daarentegen vinden ouderen, minder vaak dan jongeren, dat de gendergelijkheid op het werk bereikt is.
Waarom blijven ze werken?
Waarom blijven mensen nog tot ver na hun pensioenleeftijd aan de slag? Om financiële redenen vaak. Maar bij een op drie speelt geld hierin geen rol. Bij hen gaat het bijvoorbeeld om de jobtevredenheid. In België loopt dit op tot bijna de helft.
Waarom stoppen anderen met werken?
Ruim een op vier mensen (55-64-jarigen) stopt op de gewone pensioenleeftijd met werken. 18,6% gaat vroeger met pensioen. 15,5% is genoodzaakt om te stoppen omwille van ziekte of arbeidsongeschiktheid, 15,1% krijgt zijn ontslag.
Auteur: WisKeys-redactie