HR Pros … we are the ones!
DOSSIER Digitalisering & HR HR wordt wel eens bekeken als de minst enthousiaste afdeling als het op digitaliseren aankomt. Nochtans is HR gefascineerd door tools. Hoe komt dat dan? “Vooral omdat we de menselijkheid in jobs niet willen verliezen. Laten we deze sterkte én onze uitdagingen combineren”, pleit prof. HRM Lou Van Beirendonck.
Bij andere disciplines heeft HR op het vlak van digitalisering misschien niet de beste naam. “HR wordt gezien als de minst enthousiaste groep, blijkt uit internationaal onderzoek van o.a. Harvard Business Review en IBM Research”, opent Lou Van Beirendonck, founder-director Quintessence Consulting & dONUS en hoogleraar HRM aan Antwerp Management School, zijn betoog op het congres van HRPro.be. “Hoe dat komt dat we lauwer reageren? Omdat we focussen op andere zaken die óók belangrijk zijn. We focussen ons op ethiek, op menselijkheid, op menselijke relaties … en misschien zijn we bang dat dit deels verloren gaat door de digitalisering.”
“In onze job moeten we slimmere relaties opbouwen tussen digitalisering en humanisering”, vindt Van Beirendonck. “Het klopt echter dat HR niet voldoende bezig is met de return-on-investment. Vreemd als je weet dat in dienstverlenende bedrijven wel 70% van de kosten personeelskosten zijn. Waarom dus die beperkte aandacht voor ROI?” Daarnaast loopt HR niet onmiddellijk warm voor analytics en technologie, maar werkt wel meer evidence-based. Acties worden afgetoetst aan wetenschappelijk onderzoek. En tot slot: HR is duidelijk gefascineerd door tools!
Laat je niet opjagen
“We worden soms opgejaagd door de mening dat alles zo snel moet gaan. Maar bedrijven en mensen moeten niet dezelfde snelheid van veranderen aanhouden als dat technologie wordt ontwikkeld”, gaat Lou Van Beirendonck verder. “Het mag trager gaan, dat is ok. Het is niet omdat technologie iets mogelijk maakt, dat het ook onmiddellijk zo moet gebeuren.”
Sinds Dave Ulrich ruim twintig jaar geleden met zijn model kwam, droomt HR ervan om minder operationeel te zijn, minder tijd te spenderen aan administratie en meer strategisch te kunnen werken. Alleen, in vele organisaties is dit nog steeds grotendeels een droom. HR wil wel evolueren richting strategie, door operationele taken uit te besteden of te digitaliseren, maar staat nog niet zo ver. “De reden waarom het vaak te traag gaat is een gebrek aan expertise en het feit dat we om jobs geven: wat is de impact van digitalisering op jobs? Daarnaast houdt HR er ook van om bepaalde diensten face-to-face te doen in plaats van digitaal.”
"In plaats van nog langer angstig te zijn, zijn we maar beter voorbereid op wat nog gaat komen." Lou Van Beirendonck - Quintessence / AMS |
We moeten niet bang zijn om jobs te verliezen. Maar we moeten wel zorgen voor opleiding en ontwikkeling. “We spenderen daar nog te weinig energie aan”, is de mening van Lou Van Beirendonck. Het is echter niet alleen de verantwoordelijkheid van de organisatie, maar ook van de medewerkers zelf. Hij verwijst naar een experiment waarbij 100 mensen een budget van 2000 euro kregen om in zichzelf te investeren. Amper 10 tot 12% van deze mensen gebruikte dit budget volledig binnen het jaar. Ook daar is dus nog werk aan de winkel.
De uitdagingen voor HR zijn groot
Organisaties ontwikkelen zich nu van stabiele, hiërarchisch gestructureerde organisaties naar meer flexibele netwerkorganisaties waarin alles snel verandert. Waar vroeger de algemene regel gold van ‘ouder = slimmer’, spreken we nu van levenslang leren. De communicatie is nu ook veel meer horizontaal, in plaats van vooral verticaal. We consulteren elkaar. En in plaats van nog langer angstig te zijn, zijn we maar beter voorbereid op wat nog gaat komen.
De uitdagingen voor HR zijn immers groot:
- Repetitief werk verminderen
- Digitaal leren introduceren
- Analytics
- Algoritmen en ROI
- Nieuwe competenties en HR-vaardigheden identificeren en ontwikkelen
- Gebruiksvriendelijke selfservice HR-tools en -processen installeren
- Artificiële intelligentie op een ethische manier gebruiken.
Of kortom: uitzoeken hoe HR zowel heel efficiënt kan zijn als een zinvolle meerwaarde kan bieden voor de employee experience. Met in het achterhoofd dat over tien jaar driekwart van de werkende bevolking millennial is en dus opgegroeid met digitaal.
Combineer sterktes en uitdagingen
Lou Van Beirendonck besluit: Laten we onze sterktes en uitdagingen combineren. Onze sterktes liggen in onze focus op mensen, ethiek, kwaliteit, bedrijfscultuur … En dat moeten we samenvoegen met de uitdagingen van digitalisering.
Waar we van dromen is dat ‘We are the ones’ zijn die:
|
Auteur: Katleen Weytjens