1 op 6 op zoek naar ander werk
16% van de werknemers is op zoek naar ander werk. Nochtans is het aanbod aan vacatures behoorlijk ruim. Toch durven velen de stap niet zetten uit gebrek aan zelfvertrouwen of angst om de gouden kooi te verlaten. Intern jobhoppen, dat spreekt wel aan.
Dat blijkt uit jaarlijks onderzoek van Jobat.be en Acerta . In 2017 zat de jobmobiliteit op een historisch dieptepunt: mensen die werk hadden, gaven aan te willen blijven zitten waar ze zaten. 23% zei zelfs sowieso niet geïnteresseerd te zijn mochten ze een jobaanbieding krijgen.
In 2018 is de passieve interesse toch wat gestegen: het percentage dat niet geïnteresseerd is in een jobaanbieding is van 23 gezakt naar 20,82%. In 2017 was 15% actief werkzoekend, in 2018 is er een lichte stijging tot 15,81%. Er is ook een lichte stijging van werknemers die zeggen dat ze “sneller (dan het jaar ervoor) van werk willen veranderen”. Maar ondanks het grote aanbod van jobs, zit er ook in 2018 nog altijd maar weinig beweging in de arbeidsmarkt.
Waarom blijven werknemers liever bij hun vertrouwde werkgever?
Interne mobiliteit is wel een optie
De immobiliteit tussen werkgevers is dan wel groot, binnen de organisatie zien werknemers een nieuwe job wél zitten. Maar liefst 94% van de werknemers ziet het nut in van rematching, i.e. de kans om een andere rol op te nemen die beter aansluit bij de eigen talenten. Dat kan inhouden dat de werkgever het takenpakket aanpast of zelfs omgooit of het mogelijk maakt dat de werknemer zijn job in de onderneming combineert met een functie bij een andere organisatie.
Meer dan 1 op 10 zegt daartegen geen neen. En waarom niet? Ze zien daarin een kans om zich persoonlijk te ontwikkelen (91%), ze vermoeden daardoor voor zichzelf meer kansen op de arbeidsmarkt (61%) en 37% ziet dat wel zitten omdat hij/zij op zijn/haar job toch is uitgekeken.
HRM – arbeidsmarkt – duurzaam werken